Prvi put zabilježeno: Stanovništvo ove države dnevno konzumira više kanabisa nego alkohola

Redovita uporaba kanabisa u SAD-u po prvi puta je nadmašila čestu konzumaciju alkohola, odražavajući velike kulturne i političke promjene.

Branimir Vorša | 25.05.2024. / 09:27

Kanabis, ilustracija
Kanabis, ilustracija (Foto: Getty Images)

Po prvi put, nacionalno istraživanje otkriva da je redovita konzumacija kanabisa u Sjedinjenim Državama nadmašila čestu konzumaciju alkohola.

Zapanjujuće je da se danas više prijavljuje često korištenje kanabisa nego često opijanje, ističe Jonathan Caulkins, znanstvenik politike javnog zdravstva na američkom koledžu Heinz Carnegie Mellon. Podaci koji potječu iz samoizvještaja sudionika istraživanja ukazuju na značajne promjene u stvarnom korištenju kanabisa, posebno u svakodnevnoj ili gotovo svakodnevnoj konzumaciji.

Nalazi se temelje na američkoj Nacionalnoj anketi o uporabi droga i zdravlju, koja je obuhvatila više od 1,6 milijuna ispitanika u 27 godišnjih anketa od 1990. godine, s povremenim anketama koje datiraju od 1979. godine. Caulkins je usporedio upotrebu alkohola i kanabisa među tinejdžerima i odraslima tijekom ključnih godina - 1979. , 1992., 2008. i najnovijih podataka iz 2022. godine.

Promjene su bile stalne, tako da su ovo... samo putokazi, a ne jedini trenuci promjene, naglašava Caulkins u svojoj studiji koja je objavljena u časopisu Addiction. Anketa je tijekom desetljeća evoluirala, od intervjua olovkom i papirom, do računalnih i online formata, proširivši se na Aljasku, Havaje, stanovnike studentskih domova, civile u vojnim bazama i skloništa za beskućnike.

Velika promjena do 2022. godine

Unatoč tome što još uvijek više ljudi pije alkohol nego što koristi kanabis, visokofrekventna konzumacija alkohola je opala, dok je dnevna ili gotovo svakodnevna upotreba kanabisa porasla od 1992. Godine 1992. bilo je deset puta više onih koji su svakodnevno pili alkohol nego onih koji su konzumirali kanabis. Do 2022. godine dnevni korisnici kanabisa (17,7 milijuna) nadmašili su one koji svakodnevno piju alkohol (14,7 milijuna).

Od 2010. godine više od jedne trećine mjesečnih korisnika kanabisa prijavilo je svakodnevnu ili gotovo svakodnevnu upotrebu. Nasuprot tome, udio onih koji svakodnevno ili gotovo svakodnevno piju alkohol među onim koji piju mjesečno ostao je stabilan na oko 9-11 posto. Ta promjena odražava trendove među tinejdžerima i djecom školske dobi, koji su u posljednja dva desetljeća smanjili zlouporabu alkohola i povećali upotrebu kanabisa. No nedavno smo pisali i o potencijalnim štetnim utjecajima kanabisa na psihičko zdravlje tinejdžera.

Promjene politike od 1980-ih, posebice ekspanzija medicinskog kanabisa od 1993. godine, utjecale su na te trendove. Međutim, Caulkins primjećuje da kulturološki pomaci također igraju ulogu. Na koji god smjer uzročne strelice pokazivale, sada se čini da je upotreba kanabisa u bitno drugačijim razmjerima nego što je bila prije legalizacije, napominje on.

U travnju 2024. godine, Američka agencija za borbu protiv droga objavila je planove za ublažavanje saveznih ograničenja kanabisa, reklasificirajući ga slično kodeinu na recept i paracetamolu koji se izdaje bez recepta. Iako mnogi smatraju da je kanabis učinkovit za ublažavanje bolova, dokazi iz studija ostaju mješoviti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti