Tvrtke SpaceX i Space Adventures potpisale su ugovor o slanju četiriju putnika u Zemljinu orbitu do 2022. godine u letjelici za posadu Crew Dragon, koja će prve NASA-ine astronaute na ISS odvesti za nekoliko mjeseci.

Tako bi u skoro vrijeme mogao i službeno započeti svemirski turizam.

Crew Dragonom od 2021. godine trebali bi se prevoziti svemirski turisti za tvrtku Space Adventures, koja je dosad do Međunarodne svemirske postaje i natrag odvela sedam turista, koristeći pritom rusku raketu i svemirsku letjelicu Sojuz.

Iz Space Adventuresa kažu da će svemirski turisti biti u prigodi vidjeti Zemlju na način na koji to nije uspjelo nikome od svemirskog programa Gemini iz 1965. i 1966. godine.

NASA-in program Gemini bio je drugi program svemirskih letova s ljudskom posadom Američke civilne svemirske agencije. Proveden je između programa Mercury i Apollo s deset letova s ljudskom posadom tijekom 1965. i 1966. godine.

Cilj mu je bio razviti metode naprednih svemirskih letova, osobito onih za potrebe programa Apollo, čiji je cilj bio slijetanje čovjeka na Mjesec.

Misije programa Gemini uključivale su letove dovoljno dugačke za putovanja do Mjeseca i natrag, prvu američku svemirsku šetnju i nove orbitalne manevre, među kojima rendez-vous i pristajanje. Svi svemirski brodovi Gemini s ljudskom posadom lansirani su raketom nosačem Titan II GLV.

U Space Adventuresu nisu objavili cijenu putovanja, a ni više pojedinosti o njemu. Očekuje se da će cijene biti na razini drugih komercijalnih letova, što znači da bi trebalo pripremiti bar nekoliko milijuna dolara ako kanite rezervirati kartu.

Nije poznato ni kakve će pripreme turisti morati proći prije putovanja u svemir.

Predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell potvrdila je da će se putovanje realizirati pomoću svemirske letjelice Dragon, koja je prilagođena ljudima. Zna se i da će Zemlju obići dva do tri puta na visini od oko 400 kilometara.

Ove bi godine SpaceX trebao prvi put poslati NASA-ine astronaute na ISS u Crew Dragonu. Ta svemirska letjelica može primiti sedam astronauta, a spojena je na raketu Falcon 9.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju