Prvo takvo rješenje u svijetu: Hrvatski startup otvorio automatiziranu poslovnicu za najam alata

Osim alata za građevinarstvo i radove u vrtu, glavni fokus su uređaji za čišćenje poput kemijskih i parnih čistača, visokotlačnih čistača i slično.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2024. / 13:41

Piklean tim (Foto: Piklean)

Hrvatski startup Piklean danas je u Opatiji otvorio prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata i uređaja za čišćenje, a njihovo je rješenje jedinstveno i prvo takve vrste u svijetu. Ovo je tržište posljednjih godina, a pogotovo od pandemije u velikom globalnom porastu, no problem je što su sva dostupna rješenja iz Kine te nemaju velikih mogućnost prilagodbe.

Takve mogućnosti prilagodbe, od veličine samih pretinaca pa do prilagodbe programskih rješenja potrebama poslovanja, nudi ovaj hrvatski startup. Piklean je pokrenuo Igor Puhar, čiji je tim sudjelovao na Zagreb Connectu 2022. godine, a nakon pobjede na ovom startup natjecanju ostvarili su bespovratnu novčanu potporu te kroz ZICER-ov program inkubacije nastavljaju s razvojem svoje inovativne ideje i rješenja.

Pobjednici Zagreb Connect 2023. Jubilarni Zagreb Connect u fokus stavio globalne uspjehe domaćih startupova

Ono što njihovu tehnologiju razlikuje od konkurencije, objašnjava Puhar, jest što su uspješno povezali različite elemente jedinstvenog korisničkog iskustva koje uporabu pretinaca povezuje s korištenjem tehnologija automatiziranih poruka i sklapanjem ugovora na daljinu.

Njihov sustav je prilično jednostavan te se alati i uređaji u automatiziranoj poslovnici mogu rezervirati putem WhatsAppa u samo tri koraka. "Sustav funkcionira tako da se pristupi internetskoj stranici www.najamalata.com, pronađe željeni alat, putem WhatsAppa pošalje rezervacija i povratno se dobiju sve upute, uključujući i QR kod za otvaranje pretinca s odabranim alatom”, objasnio je Igor.

Višestruka primjena

Osim alata za građevinarstvo i radove u vrtu, glavni fokus su uređaji za čišćenje poput kemijskih i parnih čistača, visokotlačnih čistača i slično. Kupci posebno traže aparate renomiranih proizvođača u jačim verzijama i s dodatnom opremom, a kako su takvi aparati preskupi i rijetko ih se koristi, njihova se kupovina ne isplati. Umjesto toga, te uređaje mogu unajmiti na dan ili nekoliko dana i nakon toga ih vratiti u pretinac.

Igor ističe kako je njegova zamisao napokon zaživjela zahvaljujući kolegama Domagoju Mihaliću i Juraju Hlevnjaku koji su doprinijeli da ovaj proizvod bude izvrstan na mehaničkoj, elektrotehničkoj i programskoj razini. Osim vlastite tehnologije i proizvodnje koja se nalazi u Hrvatskoj, Pikleanovi pametni pretinci su jedinstveni i po tome što imaju najmanju potrošnju električne energije na tržištu i sposobni su raditi mjesecima na jednoj 18V bateriji. To im omogućuje postavljanje na mjesta gdje ne postoji mogućnost priključka na električnu mrežu, kao i bržu primjenu u poslovanju bez potrebe za odobrenjem priključka, objasnio je prednosti njihova rješenja Igor.

Maja Pulić Razvijaju aplikaciju za borbu protiv "brze mode"

Pored navedenog, pametni pretinci Pikleana mogu imati višestruku primjenu - idealno su rješenje za trgovine, u kontekstu preuzimanja unaprijed plaćene robe na lokaciji poslovnice u kasne sate ili pak za preuzimanje robe nastale radom obrtnika poput postolara, krojača ili praonica rublja itd. Također, pametni pretinci također imaju potencijalno veliku ulogu u praćenju zaliha unutar tvrtki. Takvim monitoringom isti predmet može biti dostupan svim zaposlenicima određene tvrtke na način da sustav odmah evidentira kad je predmet preuzet i kod koga se nalazi, što se lako prati zahvaljujući jedinstvenom QR kodu. Igor kaže kako, osim poslovnih rješenja, pametni pretinci mogu imati značajnu primjenu i kod fizičkih osoba koje koriste manje verzije pretinaca za primanje poštanskih paketa.

Što se planova za dalje tiče, pored usluge implementacije postojećih rješenja, Piklean kreće i u izgradnju vlastite regionalne mreže pretinaca koje će svi moći koristiti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti