Pucaju visoko! Kinezi predstavili električni automobil koji će konkurirati vozilima poput Porschea

Iako se već sada može prednaručiti, na tržištu će se pojaviti početkom 2025. po cijeni većoj od 100 tisuća eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2023. / 13:12

Nio ET9 (Foto: Nio)

Nedavno smo pisali o strategiji sve popularnije kineske automobilske kompanije Nio. Kako bi prodali što više automobila, tržište napadaju i s dva podbrenda - Firefly i Alps koji će biti namijenjeni onima koji traže cjenovno pristupačnija vozila, dok će onima dubljeg džepa biti namijenjeni automobili brenda Nio.

Nio proizvodna linija Sve jača konkurencija s istoka: Niov novi podbrend jeftinijih električnih automobila stiže na europsko tržište

No ambicije Nija ne zaustavljaju se samo na premium segmentu na kojem žele konkurirati kompanijama poput Mercedesa i Audija, već žele napasti i segment tržišta koji je rezerviran za one zaista dubokog džepa koji ciljaju na automobile poput Porschea i Maybacha. Dimenzijama model ET9, koji je predstavljen prije nekoliko dana, konkurira Panameri - dug je 5,325 metara, nešto je širi od 2 metra, uz visinu od 1,620 m. Kako su objavili iz kineske kompanije, ET9 namijenjen je novoj generaciji poslovnih korisnika visoke klase.

Nio nije štedio na ekskluzivnim i premium opcijama, kako bi vlasnicima ovog automobili pružili osjećaj elegancije i profinjenosti. Među inim, prostrana kabina opremljena je tzv. Executive Bridgeom, odnosno stolićem koji se okreće 360 stupnjeva za putnike na stražnjim sjedalima, a samo za stražnja sjedala kompanija je prijavila čak 24 patenta koja uključuju naslov podesiv za 45 stupnjeva, širok jastuk za sjedalo itd. Među brojnim naprednim opcijama automobila treba izdvojiti i inteligentni sustav ovjesa koji je dizajniran za maksimalnu udobnost, a integrira prigušivače s elektro-hidrauličnom pumpom zahvaljujući kojoj se sve neravnine na cestama, uključujući i ležeće policajce, skoro da neće niti osjetiti tijekom vožnje.

Nio ET9 (Foto: Nio)

Kada se pojavi na tržištu, što će biti 2025. godine, automobil će pokretati 120 kWh baterija, a zahvaljujući opciji brzog punjenja, nakon samo pet minuta punjenja Nio ET9 moći će prijeći više od 250 km. Automobil podržava i tehnologiju zamjene baterije kakve Nio postavlja diljem Kine, a ta tehnologija omogućuje zamjenu unutar samo tri minute. Nio ET9 već se sada može prednaručiti u Kini, a njegova cijena preračunata u eure iznosi oko 105 tisuća.

Geely Kinezi tvrde da su napravili bateriju za električni automobil koja se puni za samo 15 minuta

Ovo je najambicioznije Niovo vozilo, odličnih voznih svojstava i s obiljem pametne tehnologije te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za njim jer će na tržištu konkurirati brendovima su koji već desetljećima sinonim za luksuz i kvalitetu.

Izvor: Arena EV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti