Putin predviđa da će Kina i SAD razviti hipersonično naoružanje te zagonetno poručuje: "Mislim da ćemo ih ugodno iznenaditi"

Službena Moskva je svjesna da druge zemlje ubrzano rade na vlastitom hipersoničnom naoružanju, no do vremena kad će ga i imati, ruska vojska će dokučiti kako se od istih i zaštititi, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Branimir Vorša | 15.06.2020. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SAD i Kina već imaju projekte za izgradnju hipersoničnog naoružanja, a ruski predsjednik Vladimir Putin ne sumnja da će te dvije zemlje u tome i uspjeti.

Ipak, ruski je predsjednik za državnu televiziju Russia-1 TV u nedjelju poručio da jednom kada se to i dogodi, Rusija neće takvo što dočekati nespremna. Trenutno, Rusija je, čini se, vodeća zemlja u razvoju hipersoničnog naoružanja.

Mislim da možemo ugodno iznenaditi naše partnere činjenicom da kad oni dobiju to oružje, mi ćemo vrlo vjerojatno imati sredstva za borbu protiv istog, predvidio je Putin.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio razvoj nove hipersonične rakete te tvrdi da će ona moći letjeti 17 puta brže od brzine zvuka.

Rusija je međutim prva zemlja u svijetu koja je uvela u uporabu naoružanje tog tipa, krstareći hipersonični projektil Avangard. Povrh toga, na testiranjima su i krstareći projektili Kinzhal (bodež) te Zircon (protubrodska raketa).

No, osim ofenzivnog naoružanja, Rusija je nedavno predstavila i novi radar, koji je najnoviji dodatak sustavu Protivnik, koji je pak namijenjen za praćenje preko tisuću brzopokretnih ciljeva u zraku, uključujući i one hipersonične.,

Putin je već ranije izjavio da SAD po prvi put u povijesti moraju sustizati Rusiju u naoružanju te vjeruje da je uvođenje hipersoničnog naoružanja održalo ravnotežu između te dvije zemlje, unatoč opetovanim pokušajima SAD-a da napravi stratešku prevagu u svoju korist, poput postavljanja antibalističkih sustava izvan SAD-a, ponajviše u istočnoj Europi i Aziji.

Većina tih sustava, kako je Putin naglasio još u ožujku, sad je zapravo zastarjela zbog činjenice da ih hipersonično oružje lagano može svladati.

To je važno ne samo za nas, već i za globalnu sigurnost, rekao je tad Putin.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti