Računalo vam je odjednom sporo? Možda rudarite kriptovalutu za nekoga

Moglo bi doći do problema ako korisnik ima otvoreno nekoliko web-stranica istovremeno i aktiviran program za rudarenje na svima.

Martina Čizmić | 27.10.2017. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uz sve moguće "nemani" koje vrebaju prosječnog korisnika računala - od virusa i trojanaca, do malwarea i ransomwarea - sad su se pojavili i "kriptootimači" (cryptojackers).

Hakeri zapravo ne moraju ni imati pristup računalu korisnika. Dovoljno je zaraziti neku zanimljivu mrežnu stranicu i kad god korisnici pristupe toj stranici, pokrenut će se program za rudarenje i početi iskorištavati njihove računalne resurse za stvaranje kriptovalute.

Takav smo slučaj već imali prilike vidjeti s popularnom stranicom The Pirate Bay, ali i s jednom domaćom internetskom stranicom.

I dok je u slučaju The Pirate Baya to navodno bio samo test kako bi se vidjelo može li takav način "iskorištavanja" korisnika zapravo zamijeniti oglase (prema nekim informacijama, The Pirate Bay je u samo mjesec dana zaradio 12 tisuća dolara), druge stranice nisu ni svjesne da netko iskorištava njihove posjetitelje.

Da se nešto "čudno" događa, primijetili su sami posjetitelji stranica kad im se računalo naglo usporavalo prilikom posjeta određenim internetskim stranicama. Tek nakon alarmiranja administratora stranica otkriveni su neovlašteni dijelovi koda koji su iskorištavali snagu procesora posjetiteljskih računala.

Proizvođači antivirusnih alata brzo su reagirali i ubacili i blokiranje rudarenja u svoje proizvode. No, to nije dugoročno rješenje jer se na internetu gotovo svakodnevno pojavljuju nove verzije programa za rudarenje.

Coinhive, jedan od najpopularnijih "proizvođača" takvih programa za rudarenje ne odobrava praksu skrivenog rudarenja, pa su na tržište izbacili novi program AuthedMine koji od korisnika traži da svjesni prihvati ustupanje svog računala za rudarenje kriptovaluta.

Tvrde da se njihov program neće pokrenuti ako nema direktno odobrenje od korisnika. Iako takav pristup stručnjaci za sigurnost pozdravljaju i odobravaju, podsjećaju i kako korisnici često klikaju na stvari bez pretjeranog razmišljanja, što bi opet moglo dovesti do neželjenih posljedica.

Uostalom, moglo bi doći do problema ako korisnik ima otvoreno nekoliko web-stranica istovremeno i aktiviran program za rudarenje na svima.

Neki smatraju kako će programi za rudarenje kriptovaluta u budućnosti, kad budu dorađeni, zamijeniti oglase kao izvor prihoda za web-stranice. Hoćemo li zaista posjetom nekoj web stranici u budućnosti za sadržaj plaćati snagom svog procesora ili ne, tek treba vidjeti. Do tad, treba biti jako oprezan i ako primijetite da vam se računalo naglo uspori prilikom posjeta nekoj stranici, aktivirajte antivirusni program.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti