Radikalne mjere: Onima koji ne drže socijalnu distancu prijeti 6 mjeseci zatvora

Sa svih strana slušamo pozive da ostanemo doma, a ako izlazimo van, da držimo socijalnu distancu. U Singapuru biste zbog namjernog približavanja ljudima na manje od metar mogli završiti u zatvoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2020. / 11:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zemlje poput Singapura i Tajvana već su na prijašnjim primjerima epidemija poput SARS-a naučile važne lekcije o opasnostima od virusa, kao i o učinkovitim načinima borbe. Dok su mnogi negirali opasnost "kineskog virusa", drugi su bili spremni (koliko se spreman može biti) na epidemiju i reagirali su brzo, učinkovito i agresivno. Prve zaraze koronavirusom u Singapuru zabilježene su u siječnju, a zbog poslovne i privatne povezanosti s Kinom, i toj je zemlji prijetila katastrofa.

Slika nije dostupna Svijetle točke u crnilu koje nas okružuje: Što je dobroga donio koronavirus?

No, srećom, do katastrofe nije došlo, prvenstveno zbog pravovremene i brze reakcije i strategije koja uključuje veliki broj testiranja (potiče se svakog tko ima simptome gripe i upale pluća na testiranje koje je za građane besplatno) te praćenje kontakata zaraženih osoba. Također, osobe za koje je određena karantena disciplinirane su, a onima samozaposlenima država plaća nešto više od 70 dolara po danu.

S obzirom na to da opasnost i dalje nije prošla te da postoji mogućnost drugog vala zaraze, pogotovo od osoba koje dolaze iz drugih dijelova svijeta i donose virus, u Singapuru su dodatno postrožili mjere, kao i kazne za one koji ih se ne pridržavaju. Prema Timeu, ako u toj zemlji namjerno sjednete ili u redu stanete preblizu drugoj osobi (na manje od metar), počinili ste kazneno djelo. Isto je i ako sjednete na (fiksirane) stolice u restoranima na koje je zabranjeno sjesti – one su označene crvenim trakama kako bi se između osoba koje sjede za jednim stolom održao propisan razmak, a ne da npr. ljudi sjede na dvije stolice koje se nalaze jedna pored druge. Kazna koja prijeti za kršenja takvih mjera jest novčana (do 7 tisuća dolara), ali i zatvorska pa vas takav nemar može stajati do čak šest mjeseci zatvora.

Slika nije dostupna Satelitske snimke ne lažu: Blokada zbog koronavirusa očistila zrak nad Europom

Još neke mjere koje su nedavno stupile na snagu odnose se i na ograničenja pri okupljanjima na maksimalno deset ljudi, kao i na zatvaranje barova i noćnih klubova. Takve mjere trebale bi trajati najmanje do kraja travnja, no jasno je da će se ako se situacija ne popravi produžiti i dalje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti