Rage against the machine: Pogledajte video napada na autonomni automobil koji je završio u plamenu

Waymov autonomni automobil nedavno je sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđen biciklist.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2024. / 09:55

Zapaljen Waymov automobil (Foto: Platforma X/@michael_vandi)

Sinoćnji događaj iz San Francisca možemo opisati kao “rage against the machine” trenutak. Nakon što je grupa ljudi okružila Waymov autonomni automobil, počeli su ga šarati sprejem i razbijati stakla na njemu da bi ga na kraju - zapalili. Iako su se vatrogasci brzo pojavili na mjestu događaja, vatra je već zahvatila cijeli automobil kojem više nije bilo spasa.

Prosvjed protiv robotaksija u San Francisku Pješakinja završila pod kotačima robotaksija, u kritičnom je stanju

Sreća u cijeloj toj situaciji bila je u činjenici da je automobil bio - prazan. Waymovim automobilima ionako upravljaju računala te na prednjem sjedištu nema vozača (iako zbog nekih testova ili problema s tehnologijom zaposlenici Wayma mogu preuzeti kontrolu nad vozilom), no kako je ova kompanija u biti taksi-prijevoznik, u njima prevoze putnike. Vjerojatno su se osobe koje su zaustavile i na kraju uništile automobil prvo uvjerile kako unutra nema putnika i tek onda krenule u svoj destruktivan pohod.

Da u vozilu nije bilo putnika te da je cijeli incident završio bez ozlijeđenih potvrdili su novinarima The Vergea iz Wayma i policije. Iz Wayma kažu kako je do požara vozila došlo nakon što je netko u njihov električni Jaguar ubacio pirotehniku za vatromet.

U posljednjih godinu dana sve je više nezadovoljstva s autonomnim vozilima u SAD-u, pogotovo u San Franciscu. To se pogotovo odnosi na kompaniju Cruise kojoj je, nakon više problema - od izazivanja više prometnih zastoja pa do sudjelovanja u nesreći u kojoj je njihov automobil pregazio pješakinju, uskraćena dozvola za rad u San Franciscu. Ubrzo nakon toga iz Cruisea su objavili kako pauziraju s testiranjima svojih autonomnih vozila.

Što se Wayma tiče, iz ove kompanije (riječ je o kompanija nastaloj iz Googlea, a koja je sada dio Alphabeta, čiji je dio također i Google) su se godinama hvalili kako je njihov Waymo Driver, odnosno autonomna tehnologija, najbolji vozač na svijetu. Tome su u prilog išli i podaci o broju prijeđenih kilometara i problema, odnosno nesreća zabilježenih tijekom vožnje te je taj postotak manji u odnosu na nesreće u automobilima kojima upravljaju ljudi.

Cruise samovozeći taksi u San Franciscu Oduzeta dozvola Cruiseovim robotaksijima: Predstavljaju rizik za javnu sigurnost

Ipak, i Waymov autonomni taksi nedavno je sudjelovao u nesreći. Tijekom ulaska u raskrižje udario je biciklista koji se vozio iza kamiona koji je taman prošao to raskrižje. Čini se kako zbog kamiona Waymova tehnologija nije prepoznala vozača bicikla - iako je automobil naglo zakočio, biciklist je završio na podu. Srećom, čini se kako je zadobio samo lakše ozljede, odnosno ogrebotine, dok je putnik u Waymovom automobilu neozlijeđen.

Izvor: Waymo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti