Raspberry Pi Zero: Funkcionalno računalo po cijeni od 5 dolara

Zbog velike praktičnosti, ovo je računalo našlo primjenu u raznim školama, a kompanija ima u planu i dalje usavršavati Raspberry Pi računala.

Monika Nožić Monika Nožinić | 27.11.2015. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Raspberry Pi iz Walesu izradila je novu, još jeftiniju verziju najjeftinijeg britanskog računala ikad napravljenog.

Raspberry Pi Zero širok je samo 3 centimetra i ima sve što je potrebno za obavljanje računalnih zadataka.

Cijena novog računala iznosi 4 funte u Velikoj Britaniji, odnosno 5 dolara u SAD. Njegova cijena toliko je niska da ga je kompanija dijelila besplatno uz magazin MagPi, po cijeni od 5.99 funti.

Međutim, predstavnici kompanije navode da mnogi ljudi i dalje izbjegavaju kupovinu malih računala, unatoč njihovoj vrlo niskoj cijeni.

Ovo minijaturno računalo dolazi sa 512 megabajta RAM memorije, procesorom od 1 GHz, USB ulazom, memorijskom karticom i kućištem koje omogućuje povezivanje sa HD Televizijom.

Zbog velike praktičnosti, ovo je računalo našlo primjenu u raznim školama, a kompanija ima u planu i dalje usavršavati Raspberry Pi računala.

Ranije ove godine ustanovljeno je da se jedan od Raspberry Pi modela može restartirati ako se prema njemu usmjeri blic fotoaparata.

Pogledajte video:

Izvor: Independent.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti