Raste broj cyber napada, doznajte kako se zaštititi. Stručnjaci upozoravaju: "Mogu vam pokupiti sav novac s računa i ukrasti sve vaše podatke"

Nažalost dobar dio internet korisnika nije svjestan svih opasnosti koje dolaze iz činjenice da se mi s brojnim uređajima kojima danas raspolažemo spajamo na web poslužitelje, odnosno internet, upozorava Gordan Akrap.

Dnevnik.hr | 12.08.2021. / 06:46

Galerija

Sve više građana prima čudne SMS-ove s nepoznatog broja, ali i mailove iza kojih se kriju kriminalci iz različitih krajeva svijeta. Sve je više i upozorenja da se takvi sadržaji ne otvaraju nego da se odmah izbrišu. Opasnosti koje vrebaju iz virtualnog svijeta sve je više, a policija bilježi porast prijava.

Mailovi koji pozivaju na klikanje, sumnjivi SMS-ovi koji kriju zloćudne poveznice poput onog koji javlja "imate jednu novu govornu poštu" vrebaju na građane.

Nedavno su bile one glasovne poruke, tj. govorna pošta. Prvi put kad mi je stiglo nisam bila upućena šta je pa sam krenula otvorit, ali mi mobitel nije dozvolio, izjavila je Sara.

Netko tko ide na internet mora bito svjestan svoje odgovornosti u tome i paziti, kaže Sanja.

Slika nije dostupna Nema Notea, ali njegovo nasljeđe je vidljivo: Samsung predstavio nove verzije svojih preklopnih telefona - Z Flip 3 i Z Fold 3

Alan Sumina i Mislav Bago IT industrija proteklih godina niže velike uspjehe: "To je industrija u kojoj strani investitori vide ogroman potencijal"

Ipak, mnogi ne paze. Policija bilježi porast prijevara pa Valerija Golubić iz Službe kibernetičke sigurnosti upozorava: Ukoliko su poruke od nepoznatog pošiljatelja ili nešto što dosad nismo zaprimali, što nam je čudno, nikako otvarati i nikako ne otvarati poveznice koje su unutra.

Savjetuje - odjavite se sa stranice nakon izvršenog plaćanja, imajte sigurnosnu kopiju svih podataka s uređaja, kvalitetan antivirusni softver, isključite Wi-Fi, lokacijske usluge i Bluetooth kad se ne koriste, izbjegavajte davanje osobnih informacija.

Građani se obično znaju žaliti nakon što kliknu nekoliko puta 'da, da' na neke poveznice ili ostave svoje podatke ili ostave kopiju svog osobnog nekog dokumenta ili ostave broj svoje bankovne kartice, tada osvijeste u sebi da su vjerojatno prevareni, dodaje Golubić.

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba poziva na edukaciju: Nažalost dobar dio internet korisnika nije svjestan svih opasnosti koje dolaze iz činjenice da se mi s brojnim uređajima kojima danas raspolažemo spajamo na web poslužitelje, odnosno internet.

Cyber napadači su domišljati, vrebaju lakovjerne

Akrap dodaje: Mogu vam pokupiti sve novce s vaših financijskih računa, mogu vam ukrasti sve vaše podatke, mogu se lažno predstavljati koristeći se tim podacima i preuzeti financijske, poslovne i neke druge obveze u vaše ime, a da vi toga niste svjesni nego postanete svjesni onog trenutka kad to sve dođe na naplatu.

Služe se i ucjenama na koje se ne smije pristati, otkupninu znaju tražiti u kriptovalutama, kako bi prikrili trag u skrivenom prostoru cyber kriminalaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti