Raste nezadovoljstvo među zaposlenicima: "Kriza morala” u Meti

Dok su dionice Mete u velikom porastu, čini se kako moral zaposlenika ide u suprotnom smjeru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2023. / 15:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon katastrofalnog razdoblja, ova je godina dobro počela za Metu. No samo što se stanja na dioničkom tržištu tiče. Naime, velike Zuckerbergove najave o “godini učinkovitosti” odrazile su se i na broj zaposlenih u tvrtki te je Meta krenula s agresivnim rezanjem troškova koje je rezultiralo s više od 21 tisućom otkaza.

Zuckerberg u metaversu Novi šok u Meti: Zuckerberg najavio otkaze za još 10 tisuća zaposlenika

Naravno, nije riječ o situaciji koja je specifična za Metu, već su se na slične poteze morali odlučiti i u drugim velikim tehnološkim kompanijama. Ipak, prema posljednjem izvještaju NY Posta, čini se kako su problemi u Zuckerbergovoj tvrtki puno veći od samih otkaza. U Meti, prema izvorima upoznatim sa situacijom, trenutačno vlada “kriza morala”. Među inim, zaposlenici nisu zadovoljni činjenicom da brojni direktori i osobe na visokim pozicijama u kompaniji rade s udaljenih lokacija, dok u isto vrijeme Zuckerberg gunđa kako bi zaposlenici trebali više vremena provoditi u uredima, pozivajući se na neka istraživanja oko učinkovitosti.

Iz Mete u odgovoru na novinarske upite ipak kažu kako Zuckerberg nije zaposlenicima naredio da se vrate u urede te naglašavaju kako je kompanija i dalje prilično posvećena udaljenom radu, no nisu htjeli komentirati informacije o nezadovoljstvu zaposlenika s udaljenim radom direktora.

Loš utjecaj na moral

Dok šefovi putuju Europom i sastancima se priključuju s drugih kontinenata, zaposlenici masovno ostaju bez posla, a kada se tome doda i promašena strategija investiranja u metaverse, jasno je kako ta situacija “devastirajuće djeluje na moral zaposlenika”.

Zuckerberg u metaversu Zuckerberg je najavio godinu učinkovitosti u Meti, no dio zaposlenika prima punu plaću, a ne radi ništa

Oni pokušavaju, prema istom izvještaju temeljenom na razgovorima s bivšim i aktualnim zaposlenicima Mete, dokazati svoju vrijednost nadređenima, kako se i oni ne bi našli na nekoj potencijalnoj budućoj listi za otkaze. Neki se čak, što podsjeća na Georgea Constanzu iz Seinfelda, ponašaju kao da su stalno zaposleni i pod stresom, iako u stvarnosti rade puno manje. Čak i pogled na interni komunikacijski sustav u kojem zaposlenici dijele poruke ne odiše s previše optimizma jer mnogi šalju poruke i memeove vezane uz otkaze.

Zaposlenici se ipak nadaju kako u budućnosti više neće biti masovnih otkaza, a za očekivati je kako će Meta, kao i većina tehnoloških kompanija, promijeniti svoju strategiju i smanjiti investicije u metaverzum, kako bi svoje resurse usmjerili prema umjetnoj inteligenciji.

Izvor: NY Post

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti