Zuckerberg je najavio godinu učinkovitosti u Meti, no dio zaposlenika prima punu plaću, a ne radi ništa

Meta otpušta ljude, preraspodjeljuje uloge u menadžmentu, što utječe na budžete za odjele i projekte, kao i na brzinu donošenja odluka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2023. / 15:51

Zuckerberg u metaversu (Foto: Facebook)

Prošla godina u Meti bila je prilično kaotična. Obilježilo ju je Zuckerbergovo forsiranje metaversa koji kompaniji samo stvara velike gubitke (uz upitnu perspektivu), pad cijene dionica te na kraju masovni otkazi. Prema posljednjim informacijama čini se kako bi u Meti bez posla moglo ostati više ljudi nego je prvotno najavljeno, a čini se kako je cijeli proces oko otpuštanja prilično kaotičan.

Meta U Meti vjeruju kako će njihova tehnologija postati važna poput pametnih telefona

Kako su neki zaposlenici tvrtke otkrili medijima, pod uvjetom anonimnosti, cijeli taj kaos rezultirao je situacijom da dio zaposlenika - ništa ne radi. Naime, nedostaje “jasnoće oko budžeta” koji bi ranije bio utvrđen do kraja godine, a zbog otkaza, ali i rošada u menadžmentu, problematičnim se pokazalo i donošenje odluka. Naime, za potpis, odnosno odobrenje neke odluke za koju bi prije trebalo nekoliko dana, sada se mora čekati i do mjesec dana.

S obzirom na to da ne mogu donositi odluke i potpisivati projekte, dio menadžera zaposlenicima ne može dodijeliti projekte tako da oni trenutačno nemaju što za raditi, no vjerojatno se ne tuže previše jer im plaća redovito sjeda.

Ono što posebno podsjećaju na Business Insideru jest nedavna Zuckerbergova izjava prema kojoj će za Metu ovo biti godina učinkovitosti. No kako dio zaposlenika dobiva dobru plaću, a ne rade ništa, jasno je kako je njihova učinkovitost, kao i produktivnost na nuli. Zaposlenici Mete sada očekuju novi krug otkaza jer je Mark Zuckerberg nedavno, kako bi ubrzao donošenje odluka, najavio kako tvrtka planira otpustiti dio srednjeg menadžmenta (odnosno od njih su zatražili da se prebace na druge pozicije ili će dobiti otkaz), ali i okrenuti se alatima baziranim na umjetnoj inteligenciji.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Upozorenje stručnjaka: Djeca od 13 godina premlada su za korištenje društvenih mreža

Iako otpuštanja i nesigurnost koja se uvukla u zaposlenike zbog najava novih otkaza nikada nisu dobra vijest, situacija u Meti, nakon katastrofalne prošle godine sada se popravlja. Podaci za posljednji kvartal prošle godine prilično su ohrabrujući te su podigli povjerenje investitora u tvrtku. Dionica kompanije ove je godine tako u plusu čak oko 45 posto, što je utjecala i na bogatstvo samog Zuckerberga koje je poraslo za više od 19 milijardi dolara.

Izvor: Business Insider

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti