Raste popularnost društvene mreže koju mnogi smatraju alternativom Twitteru

Iako Musk govori kako se povećava broj novih korisnika Twittera, dio postojećih korisnika ipak razmišlja o drugim opcijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2022. / 11:18

Mastodon (Foto: Mastodon)

Sa svim događanjima povezanima s Twitterom u posljednje vrijeme, zbog kojih je dio korisnika najavio gašenje profila na toj mreži (neki su to zaista i napravili), porastao je interes za konkurentske društvene mreže koje bi mogle privući korisnike koji sada traže alternativne platforme. Što će biti s Twitterom, teško je reći, no s obzirom na to da se Musk nedavno pohvalio velikim porastom broja korisnika, ne bismo se trebali iznenaditi ako broj novih korisnika čak i premaši broj osoba koje su napustile tu mrežu.

Elon Musk Musk pun optimizma: Očekuje da bi broj korisnika Twittera mogao premašiti milijardu

Bez obzira na to, dobro je znati kako postoje druge opcije, a jedna od njih, o kojoj se puno priča tijekom posljednjih mjesec-dva, jest i Mastodon. Kako smo već pisali, riječ je o mreži koja je pokrenuta još 2016. i tek je sada stekla veću popularnost. Sve donedavno Mastodon je imao oko 300 tisuća korisnika mjesečno, no ta je brojka u posljednje vrijeme višestruko narasla. Između listopada i studenog broj aktivnih korisnika porastao je na čak 2,5 milijuna.

To su fantastične brojke za tu mrežu i jasno je kako su rezultat reakcije korisnika na situaciju s Twitterom, a zanimljivo je da je Musk prvo zabranio pa onda i odustao od politike zabrane dijeljenja linkova na druge društvene mreže, uključujući Mastodon. Unatoč odličnim brojkama postavlja se pitanje hoće li se taj trend nastaviti i dalje, odnosno hoće li broj korisnika rasti velikom brzinom te koliko će novi korisnici biti aktivni.

Prvi čovjek tvrtke Eugen Rochko rekao je kako su posvećeni konstantnom poboljšanju softvera kako bi se suočili s izazovima koji dolaze s velikim porastom i povećanom potražnjom te je uvjeren da će njegova mreža napraviti velike stvari na ovom tržištu.

Post Nova društvena mreža želi privući korisnike nezadovoljne Muskovim Twitterom

Također, kako podsjećaju na The Vergeu, Mastodon nije jedina alternativna mreža koja ja privukla korisnike - nedavno je pokrenut Post, ponovno je lansiran Hive, a korisnici imaju izbor i između postojećih aplikacija poput Discorda, Tumblra i Reddita.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti