Razgovori su stvar prošlosti: Želite li posao, morate pobijediti u videoigri

Posebno je zanimljiv podatak da je ovakav način eliminacije kandidata zapravo išao u korist manje zastupljenim skupinama u pojedinim tvrtkama poput žena ili pripadnika manjina.

Martina Čizmić | 11.02.2018. / 12:44

Ilustracija pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Moderan život i tehnologija promijenili u potpunosti su promijenili sve dijelove naših života. Među njima i način na koji tražimo posao.

Dok je prije bilo uobičajeno javljati se na oglase objavljene u novinama ili na Zavodu za zapošljavanje, danas je veća šansa da ćete pronaći posao na Facebooku ili Twitteru nego u oglasniku.

No, nisu se samo promijenila mjesta na kojima tražimo posao, već i način na koji tvrtke testiraju kandidate.

Već su legendarna pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao u Googleu, Appleu ili Facebooku. S druge strane, neke su tvrtke odlučile iskoristiti sve mogućnosti tehnologije i s kandidatima vode "razgovore" putem SMS poruka.

Posljednja tehnika u nizu je testiranje kandidata kroz videoigre. Da, dobro ste pročitali. Umjesto da vode razgovor s desecima kandidata, tvrtke poput Siemensa ili Walmarta od njih zahtijevaju da odigraju videoigru.

Takve videoigre moguće je odigrati na pametnom telefonu ili računalu, a od kandidata traži da ispuni različite zadatke i bude bolji od drugih.

Britanska tvrtka Arctic Shores osmislila je niz videoigara koje testiraju različite sposobnosti kandidata i od konačnih rezultata stvaraju profil svakog pojedinog kandidata.

Među ostalim, mjere koliko je osoba spremna rješavati zadatke na kreativan i inovativan način, ali i koliko ima sklonost društvenoj dominaciji.

Posebno je zanimljiv podatak da je ovakav način eliminacije kandidata zapravo išao u korist manje zastupljenim skupinama u pojedinim tvrtkama poput žena ili pripadnika manjina.

Iz tvrtke Arctic Shores, za New Scientist su otkrili kako svaku videoigru prilagođavaju tvrtki koja ju koristi u eliminacijskom procesu. Tako će, prije no što ju zaigraju kandidati za posao u toj tvrtki, odigrati zaposlenici. Jer, što je nečiji rezultat bliži rezultatu nekoga tko već radi u toj tvrtki, to je veća mogućnost da ta osoba bude pogodan budući radnik.

I ne, nije moguće "izvježbati" ili se pripremiti na videoigre. Naime, često nije bitan najviši ili najbolji rezultat, već kako je kandidat došao do njega.

Želite li isprobati jednu takvu videoigru, možete se okušati u Present Panic! igri na internetskim stranicama Arctic Shores. Tko zna, možda vas u budućnosti neka takva igra dočeka prilikom traženja posla u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti