Razvijen USB koji dijagnosticira HIV za manje od 30 minuta

Moderna tehnologija u službi medicine...

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.11.2016. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grupa znanstvenika londonskog Imperial College Sveučilišta u suradnji s timom DNA Elektronicsa razvila je USB koji bi trebao poslužiti kao kućni test za HIV i pomoću kojeg bi liječnik i pacijent mogli pratiti proces liječenja.

USB otkriva HIV pomoću samo jedne kapi krvi, a ako je virus prisutan u organizmu, USB će ga odmah prikazati i pokrenuti električni signal koji se može očitati na računalu ili laptopu.

Rezultati testiranja objavljeni u časopisu Scientific Reports pokazali su da je uređaj vrlo precizan. Među uzorcima 991 testirane osobe, rezultati su bili točni u čak 95 posto slučajeva.

Također, testiranje dostupnim testovima traje najmanje tri dana, dok USB daje rezultat u manje od 30 minuta, što znači da se razina virusa u krvi može redovito pratiti pružajući pri tome uvid u stanje, odnosno je li virus razvio otpornost na lijekove. Na ovaj način liječnici mogu provjeriti i uzima li pacijent propisane lijekove.

"Liječenje HIV-a znatno je poboljšano tijekom proteklih 20 godina. Osobe koje su zaražene sada imaju normalan životni vijek. Praćenje ponašanja virusa u krvi ključno je za uspjeh terapije", rekao je autor istraživanja, Graham Cooke.

Tim također istražuje može li se uređaj koristiti i za testiranje drugih virusa, poput hepatitisa.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti