RECENZIJA Honor 70: Svestrani smartphone velikih ambicija

Iako Honoru 70 možemo uputiti zamjerke poput nedostatka IP certifikata, samo jednog zvučnika i nemogućnosti bežičnog punjenja, cjelokupni dojam koji ovaj telefon ostavlja je odličan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2022. / 11:38

Galerija

Na nedavno završenom sajmu IFA početkom ovog mjeseca Honor je predstavio novi model svog smartphonea srednje kategorije. Honor 70 već je na IFA-i dobio nekoliko nagrada, a prema nekim tehnološkim stranicama, konkurira za najbolji smartphone u svojoj kategoriji tako da su očekivanja od njega kada je došao na naš redakcijski stol bila prilično velika.

Ta je očekivanja Honor 70 većinom, ali ipak ne u potpunosti ispunio. Tijekom desetak dana “druženja” pokazao se kao iznimno pouzdan, sa solidnom baterijom i odličnim kamerama te mu je teško pronaći neku veliku zamjerku.

Honor 70 Honor najavio dolazak svojih preklopnih telefona u Europu

Honor 70 - 2 (Foto: Zimo)

Telefon je prilično tanak i lagan, a iako je “visok” (omjer stranica iznosi 20:9) dobro leži u ruci i sve su važne tipke nadohvat ruke - tipka za paljenje te za pojačavanje i stišavanje koje se nalaze s desne bočne strane telefona. Ekran ima zaobljene rubove sa strane i u sredini pri vrhu rupicu u zaslonu u kojoj je smještena kamera za snimanje selfija. Njegova dijagonala iznosi 6,67 inča te je riječ o OLED ekranu frekvencije osvježavanja od 120Hz, što znači da se sve što radite na njemu odvija brzo i fluidno.

Poleđina telefona napravljena je prilično atraktivno - svjetlucava s uzorkom reflektirajućih rombova (model na testu bio je srebrne boje) te s dva kružna modula u kojima su smještene kamere i bljeskalica. Pozadina je blago klizava i na njoj ostaju otisci prstiju pa svakako preporučujemo koristiti silikonsku navlaku koja dolazi u pakiranju s uređajem.

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Prilikom testiranja baterija se pokazala prilično izdržljiva i, osim ako ne pretjerujete, bez problema će izdržati cijeli dan, a za one koji su umjereni u korištenju telefona, mogla bi izdržati i duže. Kapacitet baterije iznosi 4800 mAh, a od 0 do 100 posto potrebno je oko 40-ak minuta punjenja. S telefonom se isporučuje punjač (66W), a povezuje se putem USB-C utora. Priključka za slušalice na ovom modelu nema, no za današnja vremena to je postalo normalno te je ionako većina slušalica koje su danas dostupne bežična.

Ono čega još nema na ovom telefonu, a što bi svakako htjeli vidjeti jest - drugi zvučnik. Jedini zvučnik nalazi se na donjoj strani telefona, pored USB-C utora te njegova kvaliteta nikoga neće previše oduševiti. Kada spominjemo nedostatke, treba naglasiti kako Honor 70 nema niti certifikata za zaštitu od vode i prašine.

Operativni sustav na kojem radi je Android 12 te dolazi sa sučeljem Magic UI 6, a treba spomenuti i iznimno preciznu biometriju - prepoznavanje lica i senzor za otiske prstiju implementiran u sam ekran.

Procesor na visini zadatka

Honor Magic4 Pro - 2 RECENZIJA Honor Magic4 Pro osvojit će i najzahtjevnije korisnike

Ovo nije flagship telefon tako da u njemu niti ne treba očekivati najjači dostupni procesor, no Qualcommov Snapdragon 778+ 5G posao obavlja odlično. Količina memorije iznosi 8GB, a u ponudi su dvije verzije - sa 128GB prostora za pohranu podataka te s 256GB memorije. Sve što se radi na telefonu brzo je i fluidno, bilo da je riječ samo o surfanju, fotografiranju ili pokretanju aplikacija. Također, s Honorom 70 na svoje bi mogli doći i korisnici koji povremeno vole zaigrati videoigre na svojim mobilnim uređajima te smo na Honoru 70 bez problema odigrali više igara.

Honor 70 - 1 (Foto: Zimo)

Videozapisi na velikom ekranu izgledaju i više nego dobro, no iskustvo uživanja u videu (ali i glazbi) ipak narušava samo jedan zvučnik te bi više voljeli stereo zvuk. Za bolji zvučni dojam preporučujemo uparivanje s (bluetooth) slušalicama.

Naglasit ćemo kako na našem testnom modelu na ovom telefonu nije radio Netflix te se prikazala obavijest kako ta aplikacija nije podržana. Surfajući internetom nismo naletjeli na slične probleme te se čini da je riječ o izoliranom problemu s testnim modelom koji smo dobili na testiranje.

Fotografske sposobnosti Honora 70 svakako treba pohvaliti. Fotografije snimljene glavnim senzorom (riječ je o novom Sonyjevom IMX800 54MP senzoru), kao i s ultraširokim 50MP senzorom iznimne su kvalitete s puno detalja i odličnim kontrastom. Treća kamera koja se nalazi na stražnjem dijelu jest senzor dubine, dok telefoto kamere nema. Što se snimanja makrofotografija tiče, za njih je zadužena ultraširoka kamera koja može snimati objekte na udaljenosti do 4 cm.

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Također, ovaj smartphone pokazao se i odličnim pri snimanju portreta i selfija, dok će ljubitelji videa cijeniti podršku za snimanje 4K videa. Iako kvaliteta fotoaparata najviše dolazi do izražaja tijekom lijepog vremena, ovaj se telefon pokazao solidnim fotografom i tijekom noćnih uvjeta, što se pogotovo odnosi na glavnu kameru.

Honor Magic 4 Lite - 3 RECENZIJA: Honor Magic 4 Lite ima jedan od najvećih ekrana na tržištu

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s Honorom 70 (Foto: Zimo)

Aplikacija za kameru donosi i neke trikove koje će cijeniti korisnici koji često objavljuju na društvenim mrežama i video platformama pa tako kamera može snimati fotografije kada prepozna osmijehe, a moguće je snimati videa s dvije kamere u isto vrijeme. Npr. moguće je snimati u isto vrijeme s prednjom i stražnjom kamerom, kao slika u slici itd.

Kvaliteta uz poneki kompromis

Honor 70 donosi manje-više sve što korisnici danas traže od modernih telefona. Veliki ekran, prilično snažan hardver, odlične kamere i solidna baterija samo su neki od aduta koji će privući korisnike, no oni će morati pristati i na određene kompromise. Tako bi voljeli stereo zvučnike i mogućnost bežičnog punjenja, a nekima će ulogu pri odabiru modela igrati i činjenica da telefon nema IP certifikata.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti