RECENZIJA: Huawei Watch Fit - sportska elegancija kao stvorena za žene

Huaweijev Watch Fit kombinacija je pametnog sata i fitness narukvice, elegantnog i kompaktnog dizajna te dugotrajne baterije.

Martina Čizmić | 07.11.2020. / 07:18

Galerija

Huawei Watch Fit prvi je Huaweijev pametni sat koji nije okruglog oblika i koji je dovoljno tanak i malen da i na ženskoj ruci izgleda elegantno. Naime, ovo je sat koji je prije svega namijenjen onima koji vode aktivan, gotovo sportski životni stil, ali istovremeno žele imati sat koji izgleda dovoljno elegantno i tijekom radnog dana ili večernjeg izlaska.

Prvo što upada u oči je njegov oblik koji je drugačiji od dosadašnjih Huaweijevih pametnih satova i zapravo podsjeća na spoj fitness narukvice i pametnog sata. I upravo je to možda najbolji opis ovog uređaja. Da, ima neke napredne funkcije koje klasične fitness narukvice nemaju poput puštanja glazbe, upravljanje glazbom na pametnom telefonu, daljinsko okidanje fotografija, mjerenje razine stresa, kisika u krvi, ali i za žene posebno zanimljivo, praćenje menstrualnog ciklusa.

No, za razliku od posljednjih Huaweijevih satova, Huawei Watch Fit pasivan je pametni sat, pa na njemu ne može prihvatiti telefonski poziv i javiti se, već samo vidjeti tko vas zove i odgovoriti na poziv.

Huawei Watch Fit - 3 (Foto: Zimo)

Huawei Watch Fit - 6 (Foto: Zimo)

Pregledno, jasno i kompaktno 

Pravokutni dizajn ekrana (1,64-inčni OLED) s jedne je strane izvrsno rješenje, jer je dojam da se po njemu nekako sve preglednije, a i lakše za odabir. Za kretanje po izborniku koristi se ekran osjetljiv na dodir u kombinaciji s jedinim fizičkim gumbom na bočnoj strani sata. Gumb je neupadljiv, ne smeta prilikom guranja ruke u džep, ali bit će potrebno malo vremena da se naviknete gdje je i koliko ga treba pritisnuti za neki odabir.

Ono što smo odmah primijetili je da Huawei Watch Fit koristi nešto drugačiji punjač od Huawei Watch GT sata. Naime, GT koristi disk koji je potrebno priključiti na punjač za pametni telefon i potom staviti sat na njega. To znači da se disk zna zaboraviti ili zagubiti, zbog čega je punjenje problematično. Fit ne koristi disk, već kabel s malim punjačem na vrhu koji se spoji na sat i na punjač za pametni telefon. Sam kabel je malen i lagan pa ga je lako spremiti u džep ili torbu. Je li to bolje rješenje od diska ili ne, teško je procijeniti.

Huawei Watch Fit - 1 (Foto: Zimo)

Baterija nam je trajala u prosjeku osam dana, uz 24-satno korištenje i primanje obavijesti s pametnog telefona (što znači i puno vibracija tijekom dana). Uz nešto manje vibracija, baterija (kapaciteta 180mAh) mogla bi izdržati i deset dana. Prednost je što mu za punjenje treba oko sat vremena pa čak i ako ne primjetiti da vam je baterija na izdisaju, nećete ga morati dugo puniti. I to mu je, uz malu težinu, definitivno jedna od glavnih prednosti.

Sam softver koji pokreće sat jednostavan je i osmišljen kako bi bio lagan za korištenje. Sat ima 4GB memorije, što je dovoljno za normalno funkcioniranje, čak i ubacivanje desetak pjesama koje ćete slušati tijekom vježbanja. Spajanje s pametnim telefonom prošlo je bez ikakvih problema. Bilo je dovoljno otvoriti Huaweijevu aplikaciju "Zdravlje" na pametnom telefonu i pokrenuti spajanje s novim nosivim uređajem. Nakon ažuriranja sata na najnoviju verziju softvera, bili smo spremni za korištenje.

Vježbajte s "virtualnim trenerom"

Huawei Watch Fit - 5 (Foto: Zimo)

Huawei Watch Fit - 6 (Foto: Zimo)

Ono što nas je oduševilo je opcija vođenih vježbi. Radi se o animiranim vježbama koje se prikazuju na samom satu, a koje je jednostavno pratiti. Od vježbi za istezanje pojedinih dijelova tijela i razbuđivanje (nakon nekoliko sati sjedenja na poslu), pa do intenzivnijih vježbi. Čak i kad su nam vježbe bile poznate, ovakvo vođeno vježbanje bilo je zanimljivije. Sat vibracijom daje do znanja koliko vremena trebate ponavljati vježbu, tako da nije nužno da cijelo vrijeme gledate u njegov ekran.

Ako ste već imali prilike isprobati neki Huaweijev pametni sat ili fitness narukvicu, opcije koje Watch Fit nudi bit će vam i više nego poznate. Huawei svako toliko napravi nekakvu nadogradnju softvera koja može poboljšati funkcioniranje sata, produljiti trajanje baterije ili pak unijeti neke nove mogućnosti.

Želite li prilagoditi sat svojim potrebama i željama, Huawei nudi cijeli niz zanimljivih početnih ekrana (lica) koje možete mijenjati. Od toga da prikazuje samo osnovne podatke poput sata i datuma, do lica koje sadrži i razinu baterije, broj koraka, otkucaje srca, nadmorsku visinu, potrošene kalorije i puno više. Na korisniku je da odabere što mu se najviše sviđa u tom trenutku.

Mi smo na testu imali verziju s kučištem boje ružičastog zlata s ružičastim silikonskim remenom, no dolazi u nekoliko boja (crno i srebrno kućište) i kombinacija (crni, zeleni i narančasti remen). Igrali smo se s licima, pa smo tako u samo nekoliko dodira iz elegantnog prebacili u razigran izgled.

Huawei Watch Fit - 4 (Foto: Huawei)

Glavni adut Huawei Watch Fit-a je njegov izgled i mala težina, jer ćete već nakon nekoliko minuta zaboraviti da je na vašoj ruci. Ima dovoljno opcija za sve koji se rekreativno bave sportom i žele imati pametnu narukvicu ili sat koji će pratiti njihov napredak i poticati ih da se pokrenuti i vježbaju, a istovremeno im omogućiti da ostanu povezani i informirani o onome što se događa oko njih.

Naravno, ne treba zaboraviti ni dugotrajnu bateriju i cijenu koja je više nego prihvatljiva (899 kuna).

No, činjenica je da nedostaje mogućnosti povezivanja s drugim fitness aplikacijama (poput Strava), kao i mogućnost aktivnog javljanja na telefonski poziv (dok primjerice trčite). To ne znači da Watch Fit nije dobar izbor, već da ima prostora biti još bolji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti