RECENZIJA: Samsung Galaxy A6+ – izvrstan uređaj namijenjen obožavateljima selfija

Ako ćemo biti potpuno iskreni, više smo vremena proveli fotografirajući prednjom kamerom i u obradi tih fotografija, nego što smo koristili stražnju kameru ili Bixby vision.

Martina Čizmić | 02.07.2018. / 07:17

Galerija

Samsung je ove godine predstavio nekoliko uređaja koji su namijenjeni mlađim korisnicima kojima je na pameti jedno fotografirati i snimati videa te ih dijeliti na društvenim mrežama.

Tako je i Samsung Galaxy A6+, uređaj koji smo imali prilike testirati, prije svega namijenjen milenijalcima koji se ne odvajaju od uređaja ni po danu ni po noći, a aplikacije koje najčešće upotrebljavaju jesu kamera te društvene mreže.

Umjesto stakla – metal

No krenimo od početka. Prvi što možemo primijetiti na Galaxy A6+ jest njegova veličina. S dijagonalom od 6 inča, A6+ ulazi u kategoriju većih uređaja. S jedne strane, to je izvrsno jer bezgranični ekran kojim je opremljen zaista daje veliku sliku, no s druge strane, njegova veličina prisiljava korisnika na konstantno dvoručno korištenje. U Samsungu su tome doskočili na zanimljiv način. Naime, u postavkama je moguće uključiti opciju korištenja uređaja samo jednom rukom (i odabrati radi li se o lijevoj ili desnoj). U trenutku uključivanja te opcije, slika na ekranu nešto će se smanjiti te omogućiti korisniku da palcima dohvati sve bitne ikone. Za nas s malim rukama to je spas.

Od ostalih bitnih stvari koje bi trebalo istaknuti svakako je uklanjanje gumba Home te kućište napravljeno od metala, umjesto od stakla, kakvo smo vidjeli na nekim drugim uređajima Galaxy. S jedne strane, to je dobar izbor jer je metal ipak nešto izdržljiviji pri padovima i nije toliko sklizak kao staklo. Problem je samo što je na našem uređaju (crne boje) taj metal jednakom brzinom privlačio otiske prstiju i prljavštinu kao i staklo. Toplo preporučujemo da kupite i futrolu ili masku za ovaj uređaj jer zbog svoje veličine voli ispadati iz ruku.

Samsung A6+ (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Na stražnjoj strani već se tradicionalno nalazi kamera (u ovom slučaju dvije), bljeskalica i senzor za očitavanje otiska prsta.

Spomenimo još i da se na lijevoj strani uređaja nalaze gumbi za glasnoću te utori za SIM i microSD kartice, dok se gumb za paljenje odnosno zaključavanje nalazi na desnoj strani. Samsung i dalje ne odustaje od utora za slušalice koji je smješten na dnu uređaja, pored microUSB utora za punjenje.

Iznenadio nas je Always on Display, opcija koja cijelo vrijeme drži ekran uključenim i prikazuje informacije poput vremena i obavijesti bez posebnog paljenja ekrana. Iako iz Samsunga ističu kako uključivanje ove opcije štedi bateriju, jer smanjuje potrebu za čestim aktiviranjem ekrana ne bi li se provjerile poruke, mi smo primijetili da baterija mnogo dulje traje kad je Always on Display isključen.

Što se samog zaslona tiče, Super AMOLED panel s full HD+ rezolucijom zadovoljit će i najzahtjevnije korisnike. Boje su žarke i jasne, čak i na jakom suncu, a istovremeno vam neće spaliti rožnicu ako uređaj koristite u potpunom mraku.

Samsung A6+ (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Kamera ide, ton ide... akcija

Kako je Galaxy A6+ namijenjen mladima, glavni je naglasak stavljen na kamere. Prije svega na prednju kameru s rezolucijom od impresivnih 24 megapiksela, namijenjenu snimanju selfija koja je opremljena LED bljeskalicom, pa će selfiji snimani u mraku biti i više nego dobri.

Uz pregršt filtera i naljepnica na koje smo već navikli kod Samsunga, ljubitelji selfija doći će na svoje. No ne smijemo zaboraviti ni na dvostruku stražnju kameru (od 16 i 5 megapiksela) koja je opremljena opcijom Live Focus koja omogućuje kontrolu dubinskog polja i bokeh efekta prije ili nakon fotografiranja.

Samsung A6+ (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Samsung A6+ (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ako ćemo biti potpuno iskreni, više smo vremena proveli fotografirajući prednjom kamerom i u obradi tih fotografija nego što smo koristili stražnju kameru ili Bixby vision. Iako nismo milenijalci, bilo je zabavno lijepiti različite naljepnice i isprobavati cijeli niz filtera. Stoga možemo reći da je Samsung dobro osmislio uređaj i publiku za koju je namijenjen.

Performanse i operativni sustav

Samsung Galaxy A6+ dolazi sa Snapdragon 450 čipsetom i osmojezgrenim procesorom brzine 1,8 GHz. Uz normalno korištenje uobičajenih aplikacija, nismo primijetili neko zastajkivanje ili usporavanje. Prosječan korisnik ne bi trebao imati nikakvih problema u korištenju operativnog sustava Android 8.0 sa Samsungovim korisničkim sučeljem.

Sviđa nam se što se u posljednje vrijeme Samsung posvetio ugrađivanju dodatnih opcija koje pomažu u održavanju uređaja i smanjuju nakupljanje smeća. Tako će uređaj automatski ukloniti duple fotografije, preseliti medijske datoteke iz aplikacija za dopisivanje na microSD karticu, arhivirati nekorištene dokumente i izbrisati stare instalacijske datoteke.

Samsung A6+ (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Baterija od 3500 mAh trebala bi izdržati cijeli dan i uz često korištenje. No, priznajemo, mi smo ga koristili često na suncu, pa je visoka temperatura vjerojatno krivac za nešto kraće trajanje baterije.

Uređaj koji smo mi imali na testu imao je 3 GB radne memorije, što je bilo i više nego dovoljno za korištenje te 32 GB prostora za pohranu, koji je moguće proširiti do 256 GB.

Konačna presuda?

Iako je bilo nezahvalno testirati A6+ nakon S9, moramo priznati da se zapravo radi o dobrom multimedijskom pametnom telefonu. Svi koji vole raditi selfije, gledati videa i općenito pregledavati multimedijske datoteke bit će zadovoljni ovim uređajem. Voljeli bismo da ima malo više prostora za pohranu (prije proširenja), jer je veoma lako zaigrati se i napuniti ju različitim fotografijama i aplikacijama.

Čak i ako imate manje ruke ili želite koristiti telefon samo jednom rukom, možete to izvesti unatoč njegovoj dijagonali od 6 inča.

Malu zamjerku jedino možemo pronaći u stražnjoj fotografiji, koja u uvjetima većeg zooma odnosno slabije svjetlosti daje mutne i zrnate fotografije. No zato prednja daje izvrsne fotografije u svim uvjetima.

Želite li dobar i izdržljiv telefon za snimanje selfija i gledanje omiljenih serija, a da pri tome ne morate mnogo platiti, onda je ovo uređaj za vas.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti