RECENZIJA: Samsung Galaxy Buds Live - elegantne slušalice koje nećete ni osjetiti u uhu

Samsung je u osmišljavanje novih Galaxy Buds Live slušalica uložio puno truda i vremena. I to se vidi i osjeti.

Martina Čizmić | 21.08.2020. / 09:51

Galerija

Na tržištu je u posljednje vrijeme zaista moguće pronaći cijeli niz bežičnih slušalica. Od onih koje prekrivaju uši, do onih koje ulaze u ušne kanale i (često) ispadaju iz njih. Pronaći bežične slušalice koje zaista ostaju u uhu i dok trčite, razgovarate, jedete ili jednostavno žurite s jednog sastanka na drugi, postala je prava umjetnost.

Stoga kad smo dobili na testiranje nove Samsung Galaxy Buds Live bežične slušalice, moramo priznati, imali smo miješane osjećaje. S jedne strane, "grahići" kako ih odmilja zovu jer podsjećaju na zrna graha, zaista imaju vrhunski dizajn koji otkriva da su u Samsungu ozbiljno promišljali kako napraviti slušalice koje će se razlikovati od drugih. S druge strane, činjenica da ne ulaze u ušni kanal odmah je bila plus jer je to značilo da nema neugodnog osjećaja pritiska dok ih se koristi.

Ono što definitivno privlači poglede je sama kutijica za spremanje Budsa, a koja je istovremeno i stanica za punjenje. Kad se baterije isprazne u slušalicama (a to vam sugeriraju one zvukom, ali i razina potrošnje baterije u Galaxy Wareable apliakciji), jednostavno ih stavile u kutijicu i one se pune. Mi smo uspjeli "izvući" tri dodatna punjenja iz kutijice, što je značilo i ukupno 30-ak sati slušanja. Što se punjenja tiče, možete koristiti bežično i žičano punjenje kutijice i slušalica u njoj. Da je potrebno punjenje, kutijica će sugerirati i malom lampicom koja je zelena kad je u potpunosti puna, narančasta na pola te crvena kad je gotovo prazna.

Samsung Galaxy Buds Live - 5 (Foto: Zimo)

Kutijica je elegantna, mala, stane u svaki džep ili torbu i na prvi pogled podsjeća na nekakvu kutijicu za nakit, a ne spremnik za slušalice. Istu liniju imaju i same slušalice koje su male, elegantne i veoma diskretne. Ovo male može biti pozitivna i negativna stvar. Naime, pripremite se na lov za slušalicama po stolu prvih nekoliko puta dok ne razvijete tehniku vađenja iz kutijice i stavljanja u uho. Prilično su skliske pa su ne jednom "iskočile" dok smo ih pokušavali staviti u uho. No, kad jednom savladate taj dio, ubacivanje u uho bit će super jednsotavno.

Za razliku od nekih drugih slušalica koje sjede u samom uhu, Buds Live iskorištavaju oblik ušne školjke i ne ulaze u sam ušni kanal. Prate zaobljenost unutarnjeg dijela ušne školjke i udobno se "smjeste". Za one koji imaju nešto veće uši, Samsung je u paket stavio i silikonske gumice koje je moguće staviti na slušalice kako bi one bolje sjele u uho. Iako u uputama stoji da bi te gumice trebalo koristiti stalno, mi smo primijetili da su nam slušalice stabilnije bez njih. Pripišite to prokletstvu manjeg uha. No, kad jednom sjednu slušalice su izuzetno diskretne. Čak i kod osoba s kratkom kosom gotovo su neprimjetne.

Da ste dobro smjestili slušalicu u uho, javit će vam i sama slušalica diskretnim pištanjem. Mi smo ih testirali i tijekom trčanja i tijekom žvakanja gume za žvakanje i možemo reći da su slušalice ostale na mjestu. No, ipak treba istaknuti da činjenica da ne ulaze u ušni kanal utječe na zvuk. Točnije, nećete moći u potpunosti eliminirati zvukove iz okoline. Čak ni uz uključenu opciju "Active Noise Cancellation", zvukovi prometa i ljudi oko vas ne nestaju u potpunosti. Što u uvjetima kretanja kroz grad ili čekanja na aerodromu nije loše, ali ako imate kolegu na poslu koji voli pričati... Pa radije stavite čepiće za uši.

To ne znači da je zvuk u Buds Live loš. Naprotiv, izuzetno je dobar za tako male slušalice. Glasnoćom možete upravljati putem pametnog telefona ili gesti na samim slušalicama (geste možete mijenjati u aplikaciji). Tijekom telefonskog poziva zvuk je bio veoma jasan, čist i dovoljno glasan da smo sugovornika mogli bez problema čuti i razumijeti i uz priličnu buku u okolini. Isto tako, sugovornik je bez problema čuo što govorimo i bez našeg podizanja glasa.

Samsung Galaxy Buds Live - 6 (Foto: Zimo)

Što se tiče slušanja glazbe, Samsung je u aplikaciji predvidio nekoliko unaprijed definiranih postavki koje možete odabrati kako bi pojačali baseve, glas ili pak ublažili zvukove prilikom slušanja laganije glazbe. Nažalost, te postavke nije moguće mijenjati pa će oni koji vole "nabrijavati" zvuk to morati napraviti kroz neku drugu aplikaciju.

Galaxy Wareable aplikacija pomoći će vam i ako slušajno negdje zagubite slušalice i ne možete ih naći. Dovoljno je pokrenuti "Find Buds" i ako su u dometu telefona početi će tiho pijukati. Taj prilično iritantan i učinkovit zvuk postaje sve jači, što ih dulje tražite. Za one koji se boje da bi mogli izgubiti jednu ili obje slušalice, Samsung se pobrinuo da se i nova slušalica lako upari sa "starom" i funkcionira bez problema.

Koristite li pak nekoliko uređaja, a želite koristiti Buds Live sa svima njima, dovoljno je uključiti "Seamless earbud connection" odnosno opciju koja omogućuje spajanje slušalica na više uređaja. Dovoljno je da budete ulogirani u isti Samsung račun i na ekranu odaberete drugi uređaj. I to je to. Čak možete dijeliti zvuk s istog uređaja na nekoliko pari Buds Live slušalica.

Mi smo Buds Live koristili na nekoliko uređaja (kako Samsungovih, tako i drugih proizvođača) bez ikakvih problema. Bilo je dovoljno preuzeti aplikaciju, instalirati ju i upariti slušalice. Cijeli postupak je trajao tek koju minutu. I to je definitivno veliki plus za Buds Live.

Ono što bismo istaknuli kao "minus" je činjenica da se slušalice, same po sebi, ne mogu isključiti. Da, Buds Live prestanu emitirati zvuk kad ih se izvadi iz uha, ali to ne znači i da se ugase. Tako nam se nekoliko puta dogodilo da su slušalice stajale na stolu, a mobilni uređaj pored njih i zvuk je bio preusmjeren na slušalice, a ne na uređaj. To se za nekoga tko ih koristi stalno možda i neće činiti kao problem, ali ako želite odmoriti uši i ostaviti ih po strani koji da, moglo bi biti nezgodno.

Samsung Galaxy Buds Live - 2 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Buds Live jedne su od najudobnijih i najelegantnijih slušalica koje smo imali prilike koristiti. Jasno je da su se u Samsungu posebno posvetili dizajnu i oblikovanju slušalica ne bi li one bile drugačije od svih na tržištu. I to može biti dvosjekli mač. Naime, čini nam se, da će Buds Live biti privlačnije ženskoj populaciji nego muškoj iz nekoliko razloga. Od samog dizajna (pogotovo Mystic Bronze boja) do veličine i tehnike vađenja iz kutijice i stavljanja u uho. No, možda se varamo.

U svakom slučaju, ako vas iritiraju slušalice koje ulaze u uho i iz njega lako ispadaju, Buds Live su definitivno najbolji izbor. A i to što su lijepe nije za odbacit. 

U trenutku pisanja recenzije cijena za hrvatsko tržište još nije bila dostupna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti