RECENZIJA: Samsung Galaxy Note 10+ - telefon koji nećete ispuštati iz ruku

Samsung je s Galaxy Note 10+ napravio ultimativni pametni telefon za poslovne korisnike. No, Note 10+ dovoljno je zaigran uređaj da može privući i one koji žele napraviti dobre fotografije i videa te ih podijeliti na društvenim mrežama. Da, priznajemo, malo smo pod dojmom, ali možete li nas kriviti zbog toga? Ipak je to Note 10+.

Martina Čizmić | 12.09.2019. / 07:44

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Kad smo prije mjesec dana imali priliku biti na svjetskoj premijeri Samsungovih Galaxy Note 10 uređaja, znali smo da će uređaj biti bolji od bilo čega što je Samsung u tom trenutku imao na tržištu. I nismo se razočarali.

Tih nekoliko minuta koliko smo mogli provesti s Galaxy Note 10 i 10+, priznajemo, ostavili su trag na nama.

Isprobali smo Galaxy Note 10 Isprobali smo Samsung Galaxy Note 10 – uređaj koji ima snagu laptopa, a stane na dlan

Stoga ne iznenađuje da smo iskoristili prvu priliku da se s novom Samsungovom perjanicom upoznamo u ponešto intimnijem okruženju. Nakon tjedan dana korištenja u "stvarnim uvjetima" bilo nam je teško vratiti ga Samsungu.

No, da ne dužimo, vrijeme je da vam predstavimo Samsung Galaxy Note 10+ kroz naše oči.

Elegancija od početka do kraja

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Samsung se već dokazao kao tvrtka koja zna očarati elegantnim pakiranjem, ali i još elegantnijim sadržajem kutije. Već poslovična crna kutija skriva uređaj, slušalice i punjač. Sve ono što vam je potrebno kako biste počeli koristiti sam uređaj.

Čim smo izvadili uređaj iz kutije, prvo što smo primijetili bila je njegova težina. Napravljen od kombinacije stakla i aluminija, Note 10+ zaista izgleda privlačno i elegantno. Mi smo na testu imali bijelu verziju koju je gotovo bilo šteta prekriti bilo kakvom zaštitnom maskicom. Gotovo, jer čim nam je skoro iskliznuo iz ruke, zaključili smo kako bi ipak bilo pametno nabaviti nešto za zaštitu. Odaberete li Note 10+, toplo preporučujemo i da odmah nabavite zaštitnu silikonsku navlaku - bit će vam puno ugodnije koristiti ga.

Iako Note 10+ dolazi s 6,8 inčnim dinamičnim AMOLED ekranom, ne djeluje toliko veliko kao što to brojke kazuju. Lijepo leži u ruci, a jedino što nas je malo zbunilo na početku bila je činjenica da su svi gumbi (za uključivanje i kontrolu glasnoće) smješteni na lijevu stranu uređaja. Međutim, nakon što smo ga počeli koristiti shvatili smo zašto je to napravljeno upravo tako. Naime, Note 10+ zamišljen je kao uređaj koji se koristi s pametnom olovkom, koju će većina populacije ipak držati u desnoj ruci. Tako lijevi palac postaje primarni prst za upravljanje glasnoćom odnosno uključivanje i isključivanje ekrana.

Doviđenja Bixby gumbu

Ono što prvo upada u oči je činjenica da je Samsung uklonio tipku za Bixby. To ne znači da više nije moguće pozvati Bixby (dovoljno je dulje pritisnuti tipku za uključivanje), već da su se u Samsungu odlučili na minimalizam. Tako je s Note 10+ uklonjen i klasični utor za slušalice i ostavljen tek USB-C utor koji služi i za prebacivanje podataka, povezivanje s računalom, punjenje i slušalice (koje dolaze u paketu).

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Na ekranu, koji sad zauzima 91 posto prednjeg ekrana, smještena je prednja kamera od 10 megapiksela. Drago nam je da je Samsung odustao od "zubića" i odlučio se tek za malu rupicu na vrhu ekrana, ali nekako ostaje žal zbog samo jedne kamere na prednjoj strani. Podsjetimo Samsung Galaxy S 10+ dolazi s dvije.

Dinamički AMOLED ekran prikazuje 16 milijuna boja, što se izvrsno vidi prilikom gledanja video sadržaja. Boje su žarke i djeluju kao da žele iskočiti s ekrana. Vidljivost je dobra i u uvjetima jake vanjske svjetlosti, a uhvatili smo se da razmišljamo kako bi bilo super imati takav ekran na televizoru. Veličina ekrana zaista omogućava gledanje video sadržaja bez ikakvih problema, čak i u paru. No, treba imati na umu da intenzivno gledanje videa, uz stalno uključen ekran i WiFi prilično iscrpljuje bateriju.

Najjača baterija u "galaksiji"? 

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Note 10+, inače, ima najjaču bateriju među Samsungovim Note uređajima, a i jednu od najjačih među Samsungovim uređajima općenito. S 4300 mAh zaista se pokazala izdržljivom. U uvjetima normalnog korištenja (surfanje internetom, pozivi, slanje i primanje e-mail poruka) izdržala je i dulje od jednog dana. Uz gledanje videa i stalno "pipkanje" ekrana, dogurali smo do otprilike 11 sati. Kratko punjene pomoću brzog punjača i izdržali smo cijeli dan.

Iako potrošnja baterije jako varira ovisno o tome što se s uređajem radi, kod većine će korisnika ona bez problema izdržati cijeli dan. Oni koji vole "zlostavljati" svoj pametni telefon, mogu ju dopuniti putem bežičnog punjenja odnosno obrnutog punjenja pomoću drugog uređaja.

Tri kamere i 3D

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Na stražnjoj strani uređaja nalaze se četiri kamere, odnosno tri leće i jedna 3D VGA kamera. O čemu se točno radi? Tri klasične kamere - širokokutna od 12 megapiksela, telefoto od 12 megapiksela i ultra širokokutna od 16 megapiksela sa stabilizatorom slike, zadužene su za snimanje fotografija i videa. No, TOF 3D VGA kamera nije namijenjena snimanju 3D videa, već za snimanje predmeta i njihovo pretvaranje u 3D. Ova bi kamera trebala pridonijeti i stvaranju dojma dubine na fotografijama.

A fotografijama koje smo snimili pomoću Note 10+ zaista ne možemo pronaći zamjerke. Dobro, da budemo iskreni, uvijek može bolje i možda su nas proizvođači pametnih telefona proteklih godina pomalo i razmazili svojim obećanjima da se s pametnim telefonima mogu stvarati "profesionalne fotografije".

Uostalom, provjerite sami.

Samsung Galaxy Note10+ - snimanje noću (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Note10+ - makro (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Note10+ - selfie sa S Penom (Foto: Zimo)

 

Čarobni štapić ili kako postati ovisan o klikanju

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Moramo vas ozbiljno upozoriti na pametnu olovku - S Pen, koja se skriva u Note 10+ uređaju. Iako joj tepamo "čarobni štapiću", zapravo se radi o veoma ozbiljnom alatu koji će, vjerovali ili ne, zamijeniti pipkanje po ekranu uređaja. Barem kod Note 10+.

Ako ste imalo nervozni, kliker na vrhu olovke, koji imitira klasičnu kemijsku olovku, jednostavno će vas "zvati" da ga pritisnete. Koliko god to bilo zadovoljavajuće za onoga koji klika, ljudima oko njega stalno klikanje vjerojatno će ići na živce. Klikajte na vlastitu odgovornost.

No, budimo ozbiljni. S Pen je uz Note 10+ naučila neke nove trikove. Osim što pomaže u korištenju samog uređaja, omogućava snimanje fotografija i videa i kad ne držite uređaj u ruci, sad ju je moguće koristiti i u kombinaciji s gestama. Da pojasnimo, pokretanjem S Pena bez dodira ekrana, možete promijeniti način snimanja na kameri, filter, pokrenuti ili zaustaviti snimanje, ali i pokrenuti aplikacije. Na trenutke smo se osjećali poput čarobnjaka koji maše po zraku svojim čarobnim štapićem i pokušava zumirati odnosno promijeniti filter. Da, Air Actions (kako se to službeno zove) mogu biti korisne, ali vjerojatno ih nećete koristiti stalno.

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Nama se posebno svidjela mogućnost prepoznavanja rukopisa u bilješkama. Ideja je da S Penom zabilježite nešto na sastanku, a da sustav sam prepozna vaš rukopis i pretvori ga u bilješku te ubaci u, primjerice, Word dokument. Tijekom testiranja morali smo se prilično koncentrirati na pisanje "čitljivih" bilježaka (liječnici vjerojatno neće baš moći koristiti ovu opciju) držeći tanku olovčicu. Kad smo ju zamijenili debljom inačicom, bilo je mnogo lakše. Međutim, iz iskustva možemo reći da se veoma lako i brzo naviknuti na korištenje S Pena. Stvaranje popisa za kupovinu ili liste zadataka nikad nije bilo jednostavnije.

Snimanje fotografija uz pomoć S Pena funkcionira besprijekorno. Moramo priznati, čak smo se u pojedinim trenutcima osjećali poput Jamesa Bonda, jer smo mogli "nevino" prolaziti kroz redakciju i snimati fotografije bez ičijeg znanja ili pak ostaviti telefon na stolu, uključiti snimanje videa s nekoliko metara udaljenosti i zabilježiti što ljudi govore čak i kad nismo u blizini. Došli smo u napast još više iskoristiti tu opciju, ali ideja o narušavanju tuđe privatnosti nas je ipak zaustavila.

DeX - kad računalo postane telefon

Samsung DeX od početka je zamišljen kao način da pametni telefon zamijeni računalo kad ste na putu. No, prvotna verzija zahtijevala je kupovinu posebnog postolja, potom je sljedeća verzija zahtijevala poseban kabel, da bi s Note 10 serijom DeX postao dio samog uređaja.

Dakle, više nije bilo potrebno kupovati dodatnu opremu, već samo priključiti Note 10 uređaje na računalo i krenuti. DeX aplikacija za računalo omogućava korisniku da prima obavijesti i šalje i prima poruke i pozive na računalu.

Iako smo imali najbolju namjeru da isprobamo to čudo tehnologije, na žalost tijekom našeg testa to nije bilo moguće. Naime, aplikacija koju je potrebno preuzeti na računalo kako bi se ono moglo spojiti s telefonom, bila je nedostupna. U međuvremenu su Samsung i Microsoft riješili taj problem, ali mi više nismo imali uređaj da to i testiramo.

Zaigrani Note 10+

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Da Note uređaji više nisu namijenjeni samo poslovnim korisnicima, već ciljaju i na druge korisnike najbolje pokazuju zabavne opcije koje dolaze s novim Note 10+.

Tako je moguće snimati video s Live Focus efektom koji fokusira na jednu osobu ili predmet, dok će pozadina biti zamućena. Iako se kod veće brzine kretanja čini kako se i osoba koja je u fokusu malo muti, u većini slučajeva funkcionira veoma dobro. Videi djeluju "profesionalnije" od običnih, pa makar snimali psa koji trči u psećem parku ili automobile na ulici.

Za one kojima se ruke tresu od uzbuđenja, opcija Super Steady omogućit će snimanje glatkih i stabilnih videa. Dovoljno je uključiti ju prije snimanja i uređaj će sam kompenzirati bilo kakvu trešnju.

Posebno nam se svidjela opcija Zoom-In Mic, koja zapravo izolira jednu osobu i pojačava zvuk njenog glasa, dok su svi ostali zvukovi tiši. Iako povremeno može biti problematično fokusirati se samo na osobu, opcija u načelu dobro funkcionira te će dobro doći u onim trenutcima kad snimate ljude na zabavi, glazba je prilično glasna, a vi želite zabilježiti što netko govori.

Samsung je u Note 10 uređaje ugradio i mogućnost uređivanja videa direktno na samom uređaju, što će se posebno svidjeti blogerima i onima koji često objavljuju video na društvenim mrežama. Uređivanje pomoću S Pena je jednostavno i samo zahtjeva malo strpljena te dobro oko. Nudi se mogućnost kraćenja videa, dodavanja efekata, natpisa, naljepnica i glazbe. Perfekcionisti mogu provesti sate dorađujući video. Za sve ostale, bit će dovoljno desetak minuta.

Od ostalih, zabavnih sadržaja, istaknuli bismo još AR Doodle, odnosno crtanje u stvarnom vremenu. Dovoljno je uključiti opciju AR Doodle na kameri, nacrtati nešto na ekranu i crtež će "pratiti" objekt ili osobu uz koju je vezan. Zabavno za djecu i mlađe korisnike pogotovo one koji sve objavljuju na društvenim mrežama.

Opcija koja nas je pomalo zbunila je 3D skener. Ideja je da korisnik može jednostavno skenirati neki predmet sa svih strana, a Note 10+ će tu snimku pretvoriti u 3D model. Tako je moguće "oživiti" omiljenu dječju igračku ili neki drugi predmet. Ali što dalje s tim? Ako imate ideju, javite nam.

Tehnikalije

Samsung Galaxy Note10+ (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Note 10+ dolazi s Android 9.0 operativnim sustavom i Samsungovim One korisničkim sučeljem. Ispod uglancane površine skriva se Qualcommov Snapdragon 855 čipset s osmojezgrenim procesorom, dok se za grafiku brine Mali-G76 MP12 čip.

Dolazi s 12 GB radne memorije i 256 GB prostora za pohranu. Za zaštitu podataka brine se ultrasonični čitač otiska prsta koji je smješten ispod ekrana. Mi nismo imali nekih problema u korištenju i prepoznavanju otiska prsta. Veći nam je problem bio postaviti prst na točno mjesto kako bi ga čitač očitao. No nakon malo vježbe ni to više nije bio neki problem.

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ Napokon znamo koliko će nas koštati Samsung Galaxy Note10 i Note10+ i nije nam svejedno

Cijena mu se na hrvatskom tržištu kreće od 8500 kuna, ali uz posebne ponude i akcije moguće ga je pronaći i za nešto manje novca.

Konačni sud - I James Bond bi ga poželio

Samsung je s Galaxy Note 10+ napravio ultimativni pametni telefon za poslovne korisnike. Veliki ekran, mogućnost povezivanja s računalom, S Pen i izdržljiva baterija u kombinaciji s elegantnim izgledom zasigurno će privući poslovne korisnike - one koji trebaju pouzdan telefon s mnoštvom "radnih" mogućnosti.

Iako će neki reći da S Pen nije nužna za korištenje (i nije), ona ipak donosi onaj dodatni plus. Pogotovo ako vam se ne vuče laptop na baš sve sastanke po gradu.

No, Note 10+ dovoljno je zaigran uređaj da može privući i one koji žele napraviti dobre fotografije i videa te ih podijeliti na društvenim mrežama.

Uređaj sam po sebi privlači pozornost zbog veličine ekrana, a nakon boljeg upoznavanja i zbog svih mogućnosti koje nudi.

Da, priznajemo, malo smo pod dojmom, ali možete li nas kriviti zbog toga? Ipak je to Note 10+.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti