Iako su kompaniju pratile brojne kontroverze, u velikom broju zemalja u kojem posluju, uključujući i Hrvatsku, Uber je tijekom ovog desetljeća započeo revoluciju na tržištu taksija, a prema riječima novog šefa Dare Khosrowshahija, čini se kako u budućnosti od Ubera možemo očekivati nove revolucionarne promjene. Otkad je preuzeo poziciju novog izvršnog direktora naslijedivši Travisa Kalanicka, Khosrowshahi se orijentirao na budućnost kompanije, nove usluge, profitabilnost te pripremu za izlazak na burzu, ali je rekao kako će preuzeti odgovornost za sve skandale, tužbe i druge probleme iz prošlosti.

Njegova vizija budućnosti Ubera, odnosno budućnosti prijevoza koja bi trebala rezultirati velikim smanjenjem prometnih gužvi, nesreća i smanjenjem broja poginulih i ozlijeđenih na cestama jesu – leteći automobili. Neke kompanije već godinama testiraju takve automobile koji bi doslovno mogli raširiti krila i poletjeti, a CEO Ubera vjeruje kako bi njihovi taksiji mogli poletjeti već za pet do sedam godina. Na njihovou razvoju Uber surađuje s NASA-om te bi prvi testni taksiji trebali poletjeti 2020. godine, a osim tehnologije, da bi ovakva vozila postala stvarnost i svakodnevica na našim cestama i nebu, potrebno je mijenjati i regulativu.

Osim letećih automobila, ova kompanija već neko vrijeme razvija i testira autonomne automobile, odnosno vozila kojima će u potpunosti upravljati softver, a ljudi će u njima biti samo putnici. U budućnosti, dakle, Uberova vozila uopće ne bi trebala imati vozače, već bi putnici naručivali taksije (i leteće taksije) kao i do sada, ali po njih bi došlo prazno vozilo, bez (ljudskog) vozača. Ovakvi automobili bez vozača, koji su na se dugo čini kao daleka budućnost, na cestama će se pojaviti puno ranije od planiranog, pa bi tako Uber trebao biti jedna od kompanija čiji će autonomni automobili službeno početi s uslugama taksi-prijevoza već 2019. godine, što će biti još jedan veliki korak prema revoluciji prijevoza koja će imati i neke negativne posljedice jer će veliki broj vozača tijekom godina ostati bez posla.

Tijekom izlaganja na ekonomskom forumu u Davosu Khosrowshahi se dotaknuo i još jedne iznimno važne teme za kompaniju, a to je profitabilnost.

U jednom trenutku apsolutno moramo postati profitabilni i to je dio plana, a on očekuje kako će to biti do 2022. godine.

Izvor: CBS News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju