Revolucionaran iskorak u liječenju raka kože: Napravljena terapija koja djeluje razorno na stanice tumora, a ne izaziva nuspojave

Liječenje melanoma upravo je doživjelo revolucionaran pomak, a osim što se pokazalo izrazito učinkovitim, ne pokazuje baš nikakve nuspojave.

Branimir Vorša | 24.02.2020. / 13:27

Stanica raka, ilustracija (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Bioinženjeri sa Sveučilišta u Kaliforniji uspjeli su napraviti imunološke stanice koje se aktiviraju kad su izložene plavom svjetlu te su ih iskoristili za uništavanje tumora na koži. Na testiranju koje su proveli na laboratorijskim miševima, jednom kad aktivirali te stanice plavim svjetlom, one su uništile većinu tumora, odnosno smanjile veličinu tumora za osam do devet puta, bez ikakvih štetnih nuspojava.

Znanstvenici su razvili sustav kontrole svjetla nazvan LCS (Light Control System) i riječ je o ohrabrujućem otkriću u liječenju raka CAR T-staničnom terapijom. Klasična CAR T-stanična terapija koristi pacijentove T-stanice (tip bijele krvne stanice koja igra važnu ulogu u imunološkom sustavu čovjeka) za liječenje njegova raka.

T-stanice se prikupljaju iz pacijenta te se genetski modificiraju kako bi izrazile posebne receptore na svojoj površini koje će prepoznati strane supstance ili antigene koje proizvode stanice tumora. Tako modificirane T-stanice vraćaju se u tijelo pacijenta, gdje pronalaze i napadaju ciljane antigene.

No dok je ta terapija pokazala uspjeh kod određenih tipova raka krvi i limfoma, nije pokazala rezultate kod čvrstih tumora jer i zdrave stanice isto tako pokazuju antigene slične onima koje pokazuju i stanice raka.

Kako bi doskočili tom ključnom problemu, Dr. Peter Yingxiao Wang i njegov tim napravili su svojevrsni prekidač u modificiranim T-stanicama kako bi ih učinili maksimalno preciznima u napadanju stanica tumora.

Napravili su da se te T-stanice aktiviraju samo kad su izložene plavom LED svjetlu, odnosno svjetlosnim impulsima tog tipa u trajanju od jedne sekunde. Ti impulsi usmjereni su na područje gdje se nalazi tumor te aktiviraju proteine unutar T-stanica da se vežu i pokreću specijalni receptor za borbu protiv stanica raka.

Na taj način biokemičari su uspjeli smanjiti veličinu tumora kod laboratorijskih miševa osam do devet puta, i to bez ikakvih štetnih nuspojava.

Planiraju provesti i klinička testiranja na ljudskim pacijentima oboljelima od melanoma u budućnosti.

Izvor: techtimes.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti