"Revolucionarni iPhone": Apple prestaje s proizvodnjom iPhonea X?

Nakon predstavljanja novih modela iPhonea Apple će prestati s proizvodnjom telefona za koji su neki smatrali da će donijeti revoluciju na mobilno tržište

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2018. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mediji su dugo vremena pisali o telefonu koji Apple priprema za desetu godišnjicu predstavljanja prvog iPhonea te je taj uređaj trebao donijeti novi veliki zalet na mobilnom tržištu za kompaniju, usprkos cijeni od čak tisuću dolara za osnovni model. No, ako je vjerovati vjerojatno najpoznatijem analitičaru koji prati Apple i koji ima odlične izvore upoznate sa situacijom u ovoj kompaniji Ming-Chi Kuo, čini se kako će ova kompanija u drugoj polovici godine prestati s proizvodnjom modela X i okrenuti se novim modelima. Apple svake godine u rujnu predstavlja nove modele pametnih telefona, no na tržištu zadržavaju i starije modele koje prodaju po jeftinijoj cijeni – s iPhoneom X to neće biti slučaj, već će nakon samo godine dana umiroviti "revolucionarni telefon".

Jedan od razloga za prestanak proizvodnje ovog telefona jest i kinesko tržište na kojem su popularni telefoni s velikim ekranom, no prema informacijama Kuoa, model X nije privukao previše pažnje jer korisnicima u Kini navodno smeta gornji dio telefona na kojem se nalaze kamera i senzori jer zauzimaju prevelik dio samog ekrana. Umjesto desetke, Kinezi najviše vole iPhone 7 Plus koji je najprodavaniji Appleov telefon u Kini i općenito jedan od najpopularnijih modela u toj zemlji. U ovoj kompaniji strahuju da bi jeftiniji iPhone X mogao utjecati na smanjenu prodaju novih modela koje će predstaviti u rujnu, a jeftinija cijena mogla bi se negativno odraziti na vrijednost brenda i telefona jer je riječ o uređaju koji dolazi s naprednim opcijama.

Dosadašnje glasine kažu kako u rujnu od ove kompanije možemo očekivati tri nova modela, dva s OLED ekranima i jedan s klasičnim LCD-om – jedan uređaj bit će nasljednik modela X koji će imati 5,8-inčni OLED ekran, iPhone X Plus trebao bi imati dijagonalu OLED ekrana od čak 6,5 inča, dok bi dijagonala jedinog uređaja s LCD-om trebala iznositi 6,1 inčna.

Što se tiče poslovnih rezultata i prodaje iPhonea za ovu godinu, Ming-Chi Kuo kaže kako Apple može očekivati rast od pet posto tijekom prvih pola godine, dok bi taj rast za cijelu godinu trebao iznositi deset posto, ponajviše na krilima prodaje novih modela iPhonea koje će Tim Cook i ekipa predstaviti u rujnu ove godine.

Izvor: Apple Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti