Revolucionarno novo otkriće omogućit će proizvodnju vodikova goriva iz najvećeg resursa na planetu

Revolucionarna nova metoda može proizvesti vodik iz morske vode bez toksičnog klora, što utire put održivoj energiji te istovremeno i velikom uklanjanju CO2 iz atmosfere.

Branimir Vorša | 20.09.2024. / 13:28

Atlantski ocean, ilustracija (Foto: Getty Images)

Novo otkriće u proizvodnji vodika omogućuje korištenje morske vode bez stvaranja štetnog plina klora. Riječ je o inovaciji koja će se sada proizvoditi u komercijalnim razmjerima. Metoda uključuje razdvajanje morske vode na korisni vodik i kisik, zajedno s kiselim i alkalnim strujama koje je moguće reciklirati i na siguran način vratiti u ocean.

Tradicionalna elektroliza bila je moguća samo s čistom vodom, globalnim resursom koji je sve oskudniji. Te elektrode eliminiraju ovisnost procesa o čistoj vodi i umjesto toga se koristi najizdašniji izvor vode na svijetu: ocean, rekao je Doug Wicks iz Agencije za napredna istraživanja – Energy (ARPA-E) Ministarstva energetike SAD-a u priopćenju za javnost.

Startup-tvrtka Equatic iz Kalifornije, uz podršku ARPA-E, razvila je navedenu tehnologiju. Proizvedeni kisik i vodik prodavat će se kako bi se nadoknadili troškovi, dok alkalna struja reagira s atmosferskim CO2 i stvara stabilne minerale koji se vraćaju u more. Kiseli tok, nakon balansiranja pH-vrijednosti, također se može reciklirati.

Izazov rada s morskom vodom, punom soli i minerala koji kvare opremu, rješava se slojem koji blokira klor. To omogućuje odvajanje kisika iz vode bez stvaranja toksičnog klora. Laboratorijski testovi pokazuju da nove anode mogu trajati najmanje tri godine prije nego što zatrebaju održavanje.

Neovisni stručnjak Pau Farras s irskog Sveučilišta Galway napominje da je testiranje u stvarnom svijetu potrebno, iako nova metoda puno obećava. Trebamo vidjeti stvarnu izvedbu u stvarnom okruženju, kaže on.

Tvornica u Kaliforniji sada će proizvoditi 4000 anoda godišnje za demonstracijsko postrojenje u Singapuru. Postrojenje će uklanjati 10 tona CO2 i proizvoditi 300 kilograma vodika dnevno.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti