Rijeka postaje veliki gaming centar: Na jednom mjestu moći će se saznati sve o videoigrama, ali i isprobati ih

Posjetitelji će tijekom dva dana moći poslušati razgovore i predavanja na kojima će razgovarati o različitim temama gaming i tech industrije.

Martina Čizmić | 02.04.2024. / 08:39

Helena Mankowska (Lady Dimitrescu) (Foto: Expo Game Ri)

Expo GameRi, prvi riječki gaming expo održat će se 6. i 7. travnja u prostoru Exportdrva u Rijesti. Kako ističu organizatori, prostor će se pretvoriti u veliki gaming centar uz zabavni i edukativni cjelodnevni program ispunjen panelima, predavanjima, zabavnim natjecanjima, turnirima, radionicama, ali i atraktivnim plesnim točkama i zabavom za sve od onih najmlađih do najstarijih zaljubljenika u nove tehnologije.

Program nudi više od klasičnog sajma, uz raznolike zabavne atrakcije, radionice, panele i predavanja, kojima želimo svim posjetiteljima pružiti uvid iza kulisa omiljenih igara, gaming industrije i tehnoloških trendova, istaknula je Marta Glažar, organizatorica manifestacije i predsjednica Udruge "3. zmaj".

Posjetitelji će tijekom dva dana moći poslušati razgovore i predavanja na kojima će razgovarati o različitim temama gaming i tech industrije. Već u subotu slijede paneli “Kako osnažiti domaću industriju videoigara” te “Uloga medija u gaming industriji”. U nedjelju će moći poslušati panele na teme razvoja eSporta u Hrvatskoj, saznati što se događa “iza kulisa” hrvatskih Game Jamova, kako se s izazovima nose žene u gamingu te naučiti nešto više o investiranjima u videoigre, ali i poslušati razgovore s hrvatskim i stranim game developerima - s fokusom na indie developere (nezavisne proizvođače videoigara).

Razgovarati će se i o temi voice actinga u videoigrama, važnosti pristupačnosti videoigara za osobe s invaliditetom, razvoju esport turizma u Istri, spajanju drevnih gradova i modernih konzola na primjeru igre Assassins Creed Origins, predstaviti domaće i strane indie developere (Turing studio HR, Capital Games FR), predstaviti riječka Sinergana - inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju te zagrebački Good Game Global esport događaj. Održat će se i “Fight Club” Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI kojoj je cilj promijeniti način na koji razgovaramo i razmišljamo o umjetnoj inteligenciji, a riječka IT tvrtka Exevio i CroCube predstavljaju aplikaciju za prvi satelit sastavljen i registriran u Hrvatskoj koji će biti poslan u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska. 

Expo GameRi ugostit će razne istaknute govornike i goste. Na panelima će sudjelovati Igor Belan - osnivač najvećeg regionalnog gaming portala HCL.hr, Dunja Trojan - direktorica i osnivačica tvrtke GameHub - jedinog domaćeg gaming TV kanala, Luka Žučko - novinar portala Reboot i voditelj A1 GameOn podcasta, Vladimir Mrvoš - novinar Novog lista, Térence Gusse - predstavnik Capital Games i grupe game-developera iz Francuske, a posebna gošća programa je glumica čije je lice poslužilo kao model liku iz poznate igre Resident Evil:Village, Helena Mankowska, koja će u subotu biti u punom kostimu “Lady Dimitrescu”. Helena je također poznata i kao kaskaderka holivudske glumice Mille Jovovich, koja je i popularizirala franšizu “Resident Evil”. Fanovi će moći kupiti fotografiju s autogramom te se slikati s “Lady Dimitrescu” oba dana manifestacije.

Kao pravi gaming spektakl, osigurali smo turnire i natjecanja u videoigrama, nagradne igre koje su otvorene za sve uzraste te posebna natjecanja i zabavne kvizove za vrhunsku zabavu. Posebno pozivamo sve entuzijaste da okupe tim i pokažu svoje znanje u najvećem domaćem gaming pub-kvizu, istaknula je Valentina Mišković Yoe, organizatorica manifestacije i direktorica agencije Rivira.

U sklopu događaja, posjetitelji će imati priliku testirati svoje vještine u gaming zonama i sudjelovati u turnirima i osvojiti razne nagrade. Fantastic Esports Pula organizira natjecanja u igrama CS:GO i Valorant, GameHub priprema turnire u Forza Horizonu, dok će Zagreb Tekken Showdown organizirati zabavne turnire u Tekken 8. Održat će se i hrvatske nacionalne kvalifikacije za top 16 u igri eFootball, u organizaciji Hrvatskog Esports Saveza. Posjetitelji će također moći isprobati popularne i najnovije igre, tehnologije i gadgete na štandovima domaćih i stranih razvojnih studija. Sve konfiguracije računala na sajmu na kojima će se posjetitelji igrati, osigurala su Računala.hr te će ista biti dostupna za kupovinu po promotivnim cijenama s 20% popusta. Posebnu pozornost privući će ratovi robota na štandu Fightboticsa. Za one koji se žele prisjetiti početaka industrije tu je Peek&Poke Retro zona u kojoj će se moći zaigrati na retro konzolama i arkadama, a za ljubitelje društvenih igara tu je i boardgame zona Udruge Ri Roll.

Osim sudjelovanja u turnirima i natjecanjima, posjetitelji će imati priliku testirati svoje znanje u raznim kvizovima te sudjelovati u darivanjima (giveaways) s glavne pozornice i tomboli. U subotu će biti održan najveći Gaming pub kviz u organizaciji GameHuba, kao i kvizovi posvećeni igrama Baldur's Gate 3 i Genshin Impact. Nedjeljni raspored uključuje kvizove posvećene KPopu, Animeu i temi "Od stola do ekrana". Vrijednu nagradu za subotnju tombolu omogućuju Računala.hr i to - PlayStation 5! Jadran galenski laboratorij Rijeka donosi nagradu za nedjeljnu tombolu - moćno gaming računalo.

Tijekom oba dana, tu su i razne zabavne i kreativne radionice posebno prilagođene najmlađima. Djeca će imati priliku naučiti izraditi "Pokemon origami", zabavljati se sa STEM igračkama, sudjelovati u "Robo Cycling-u" te uživati u pričaonici "Gaming bez granica". Ulaz na Expo GameRi za djecu do 6 godina je besplatan.

Cijeli vikend na rasporedu je i atraktivan zabavni program. U subotu 6. travnja održat će se Trials by Combat koji traži svog šampiona kroz natjecanje u borilačkim vještinama i mačevanju spužvastim oružjem te Cosplay natjecanje na kojem će natjecatelji zabaviti publiku svojim impresivnim kostimima i točkama iz područja fantastike i gaminga, a one najbolje će nagraditi žiri i publika. Nakon natjecanja slijedi veliki Expo GameRi party i zabava uz DJ Mirilo. Atraktivne plesne točke i ples na svili i kolutu izvest će skupine HanCro K-pop, Aerial Cosplay i riječke Silkuets. Za sve ljubitelje adrenalinskih sportova cijeli vikend tu je i Airsoft Arena koju donosi Trinity Airsoft, gdje se možete prijaviti s timom od 4 člana i igrati protiv drugog tima u igri inspiriranoj igrom CounterStrike. Prijave za timove su otvorene na web stranici www.gameri.eu, kao i prijave za Cosplay i ostala natjecanja.

Za samo zatvaranje, u nedjelju 7. travnja u 18 sati slijedi koncertni spektakl pod nazivom “Videogames in Orchestra”. Koncertni program pripremio je i aranžirao međunarodno poznati Riječanin, 19-godišnji skladatelj i glazbenik, ovom prilikom i dirigent, Frano Živković. Na koncertu sudjeluju članovi riječkog simfonijskog orkestra, pjevački zbor mladih Josip Kaplan te bend sačinjen od poznatih riječkih glazbenika. Ulaz na koncert je besplatan.

Više o samom programu Expo GameRi, možete pročitati na službenim stranicama. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti