Riješen misterij triju pronađenih Teslinih Roadstera iz 2010. godine s nula prijeđenih kilometara, evo gdje su trebali završiti

Nakon provedene privatne istrage otkriveno je da su potpuno novi i nekorišteni Teslini Roadsteri iz 2010. godine trebali završiti kod konkurencije - i u komadima...

Branimir Vorša | 01.06.2023. / 11:17

https://www.thedrive.com/news/those-zero-mile-tesla-roadsters-unearthed-in-china-were-meant-to-be-reverse-engineered
Savršeno očuvani Tesla Roadster iz 2010. godine (Foto: grubermotors.com)

Ranije u svibnju pojavile su se vijesti o otkriću triju Teslinih Roadstera iz 2010. godine bez ijednog prijeđenog kilometra u brodskom kontejneru u Kini. Ta besprijekorno očuvana vozila, nedirnuta od sklapanja u tvornici prije 13 godina, sada su stavljena na prodaju. Međutim, razlog iza njihova neisporučenog statusa i njihove prisutnosti u Kini ostao je misterij.

Istragom do istine

Tesla Roadster Musk ponovno odgodio Roadster: Proizvodnja bi trebala početi 7 godina nakon predstavljanja

Gruber Motors, tvrtka koja vodi prodaju, provela je istragu kako bi otkrila istinu. Otkrili su da su tri Roadstera isprva bili predodređeni da ih rastavi rani Teslin konkurent te su trebali poslužiti kao testna vozila u međunarodnoj utrci električnih vozila u proteklom desetljeću. Sada se pojavio ponuditelj, koji je predao ponudu od dva milijuna dolara, u nadi da će dodati te savršeno očuvane Roadstere svojoj kolekciji.

Gruber Motors nedavno je dobio informacije o originalnoj pošiljci, bacajući svjetlo na trenutačnu lokaciju Roadstera. Pojedinosti o otpremi otkrile su da su automobili bili namijenjeni postrojenju za istraživanje i razvoj kineskog proizvođača automobila "u nastajanju". Nažalost, prije nego što su vozila isporučena, taj kineski startup je bankrotirao.

Prvotni kupac bio je R&D centar za kinesku automobilsku tvrtku, koja je kasnije bankrotirala, a pretpostavka je da su Roadsteri kupljeni u svrhu obrnutog inženjeringa, kako bi se rastavili. U 2010. godini Tesla Roadster ipak je bio vrhunsko električno vozilo, prije nego što se Model S uopće pojavio, i bio bi od ogromne vrijednosti za novu EV tvrtku, ističu iz Gruber Motorsa u nadopuni aukcijske ponude.

Još jedan misterij

Osim toga, postoji još jedan sloj misterija koji okružuje originalnu pošiljku navedenih Teslinih automobila. Iako dražba uključuje tri Roadstera (VIN 1107, 1120 i 1146), otkriveno je da su četiri vozila bila dio početne isporuke. Četvrti automobil, VIN 1185, nedostaje, točnije nedostaje njegova šasija.

Gruber Motors otkrio je razne dijelove koji se mogu pratiti do VIN 1185, kao što su kotači, gume, sklopova vrata, prednja svjetla, dijelovi karoserije i drugi dijelovi u drugom transportnom kontejneru. To postavlja pitanja o tome je li 1185 bio namijenjen za sastavljanje u Kini i gdje se nalazi njegova stvarna šasija.

Slika nije dostupna Imate 50 "somova" dolara viška? Odsad možete naručiti novi Teslin Roadster, a kad biste ga mogli dobiti samo zvijezde znaju

Tajanstvenost i rijetkost tih Teslinih vozila privlače ponuđače s dubokim džepom, a rok dražbe produljen je do 2. lipnja, čime je omogućeno sudjelovanje zainteresiranih kupaca. Malo je vjerojatno da će se slična dražba održati u budućnosti, osim ako se nestali VIN 1185 ponovno ne pojavi sa svojim kućištem.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti