Rimčevi ljudi ipak priznali da je sve bio samo show: Htjeli smo imati wow efekt, na pogrešan način

Otkrili su i da dotično vozilo nema ni pogon ni funkcionalne senzore, odnosno da je bilo pripremljeno samo za show.

Martina Čizmić | 03.07.2024. / 12:12

Čovjek iza scene (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Predstavljanje projekta robotaksija u Zagrebu pratili su brojni visoki uzvanici, ali i novinari iz cijelog svijeta. I dok su svi uzdisali nad idejom da se Zagrebom voze autonomnim vozilima i, poput premijera Plenkovića, hvalili udobnost sjedala, pojavilo se pitanje je li to vozilo zaista moglo ikoga voziti.

Predstavljanje projekta Verne - 7 VIDEO Kakav neugodnjak! Rimac pozvao robotaksi, ali on se nije pojavio: "Radili smo ovo stotinu puta, ali..."

Podsjetimo, kad je Mate Rimac, tijekom prezentacije "pozvao" vozilo na pozornicu, ono se nije pomaknulo. Prvo je objašnjenje bilo tehnički problemi, nakon toga da je došlo do problema s kočnicama na prednjem kotaču, a ubrzo je na fotografijama uočena i osoba s nečim što je veoma nalikovalo na (industrijski) kontroler.

Problemi s Rimčevim robotaksijem - 3 FOTO Pogledajte kako je iza kulisa izgledalo popravljanje Rimčeva robotaksija

Jasno, pojavilo se pitanje je li to vozilo uopće bilo spremno da se samostalno doveze na pozornicu?

Nakon inicijalne šutnje iz Vernea, tvrtke u kojoj je Mate Rimac suosnivač i koja je proteklih godina radila na projektu robotaksija, sam je Rimac objavio video u kojem pokazuje kako bi cijela stvar trebala funkcionirati. No i dalje se nisu razjasnile stvari oko "situacije" na predstavljanju.

Ipak, sad su glavni izvršni direktor Vernea Marko Pejković i suosnivač i glavni direktor dizajna u Verneu Adrian Mudri, u razgovoru za 24sata ipak priznali da je - čovjek iza kulisa trebao upravljati vozilom.

Mate Rimac VIDEO Što sve nismo vidjeli na predstavljanju robotaksija? Rimac odlučio pokazati širu sliku

Čovjek koji ga je sa strane kontrolirao radio je to da bi mogao sigurno doći na pozornicu, priznali su u razgovoru.

Otkrili su i da dotično vozilo nema ni pogon ni funkcionalne senzore, odnosno da je bilo pripremljeno samo za show.

Da se dovede na pozornicu i da bi ga se moglo pokazati u dolasku i odlasku s pozornice, rekli su te priznali "da su zeznuli".

Htjeli smo imati wow efekt na pogrešan način, dodaju.

U prijevodu, Rimčevo ceremonijalno naručivanje robotaksija aplikacijom nije imalo nikakve veze sa samim dolaskom vozila na pozornicu. Znači, niti je radila aplikacija, niti vozilo. Svime je trebao upravljati čovjek.

Čovjek iza scene Detalj s prezentacije robotaksija zapalio internet: Što je radio čovjek iza zavjese?

Podsjetimo, Project 3 Mobility (sad Verne) dobio je gotovo 180 milijuna eura europskog novca za razvoj toga projekta, kojim su se prvi robotaksiji na zagrebačkim ulicama trebali pojaviti ove godine. Rokovi su probijeni, a Rimac je na prezentaciji rekao kako ciljaju 2026. godinu. 

Hoće li to i ostvariti?

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti