Rusi "dobili nogu" i u CERN-u, u znak podrške ukrajinskim znanstvenicima

Danas je već postalo teško pronaći bilo koju instituciju izvan Rusije koja želi imati bilo kakav oblik suradnje s Rusijom i Rusima.

Branimir Vorša | 10.03.2022. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) neće ulaziti u nove suradnje s ruskim znanstvenim institucijama, nakon zahtjeva ukrajinskih znanstvenika da prekinu partnerstvo s ruskim znanstvenim institucijama, kao odgovor na rusku vojnu invaziju na njihovu zemlju.

CERN upravlja najvećim laboratorijem za fiziku čestica na svijetu, uključujući i poznati Veliki hadronski sudarač (LHC), koji je 2012. otkrio takozvanu "Božju česticu", odnosno Higgsov bozon.

Osnovan 1954., CERN trenutno ima 23 države članice i 7 pridruženih država članica; Ukrajina je jedna od potonjih, dok Rusija nije ni formalni član organizacije.

Ipak, ruski znanstvenici čine oko 8 posto osoblja CERN-a, oko 1000 od ukupno 12.000 istraživača, prema portalu Science. Ukrajinski znanstvenici, međutim, zatražili su da CERN obustavi suradnju s ruskim znanstvenim institucijama, kao odgovor na invaziju koja je započela krajem veljače, što je mjera koju je Vijeće uzelo u obzir na sastanku održanom u utorak (8. ožujka).

23 države članice CERN-a najoštrije osuđuju vojnu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu i žale zbog gubitka života i humanitarnog utjecaja. Duboko dirnuti raširenim i tragičnim posljedicama agresije, uprava i osoblje CERN-a, kao i znanstvena zajednica u državama članicama CERN-a, rade na doprinosu humanitarnim naporima u Ukrajini i na pomoći ukrajinskoj zajednici u CERN-u, stoji u priopćenju Vijeća CERN-a objavljenom nakon sastanka.

Kao odgovor na situaciju, Vijeće se složilo podržati ukrajinske suradnike u fizici visokih energija te suspendirati Rusiju iz statusa "promatrača" (SAD imaju istu razinu članstva) i ne započeti nove suradnje s ruskim znanstvenim institucijama.

Situacija će se i dalje pažljivo pratiti i Vijeće je spremno poduzeti sve daljnje mjere, prema potrebi, na svojim budućim sjednicama. Vijeće CERN-a također izražava svoju podršku brojnim članovima CERN-ove ruske znanstvene zajednice koji odbacuju ovu invaziju, dodaje se u priopćenju.

Do danas, europske i američke vojne snage nisu uključene u sukob, bojeći se da bi eskalacija mogla dovesti do upotrebe nuklearnog oružja. Umjesto toga, međunarodno protivljenje ruskoj invaziji usredotočilo se na ekonomske i političke sankcije.

CERN, kao vodeći znanstveni laboratorij, trebao bi odmah prekinuti svaku suradnju s ruskim institucijama, jer se u protivnom svaki zločin i svaka nepravda koju počine njihova vlada i njihove oružane snage smatraju legitimnim. Pozivamo demokratsko društvo, znanstveno društvo, da stane s nama protiv ovog tiranina (ruskog predsjednika Vladimira Putina), rekao je za Science neimenovani znanstvenik sa sjedištem u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, koji radi na eksperimentu u CERN-u.

Kijev je jedan od gradova pod opsadom ruske vojske, koja je započela 24. veljače. Više od 400 civila, uključujući djecu, poginulo je od posljedica ruskih napada diljem Ukrajine, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Očekuje se da će LHC započeti nova promatranja ovog proljeća. Postrojenje je bilo u pauzi više od tri godine, prvo zbog nadogradnje, a zatim zbog pandemije COVID-19.

Izvor: Scientific American

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti