Rusi lansiraju rakete na sve strane: Prvi put uspješno testirali svoje najjače protubrodsko hipersonično oružje i na zemaljskoj meti

Ruska ratna mornarica uspješno je testirala hipersoničnu protubrodsku raketu Cirkon, koja je lansirana s frigate u Bijelom moru i uspješno uništila cilj udaljen 350 kilometara.

Branimir Vorša | 14.12.2020. / 12:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska hipersonična protubrodska raketa Cirkon okarakterizirana je kao velika promjena u odnosu pomorskih snaga između Rusije i Zapada, a Rusi smatraju da im donosi veliku stratešku prevagu.

Rusko ministarstvo obrane krajem proteklog tjedna objavilo je videosnimku testiranja rakete Cirkon te se na njoj može vidjeti njezino lansiranje s frigate Admiral Goškov. Riječ je o ruskom ratnom brodu koji je u službu ušao 2018. godine. Raketa je pogodila cilj udaljen 250 kilometara na poligonu Čiža u regiji Arhanđelsk.

Posebnost protubrodske rakete koja nosi toliku prevagu jest u tome što leti osam puta brže od brzine zvuka. navedeni test ujedno je i prvi test te rakete protiv priobalnog cilja, a u prethodna dva testa Zirkon je pogađao ciljeve na moru.

Još 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da Zirkon može postići brzine oko devet puta veće od brzine zvuka te da može uništiti neprijateljske ciljeve i na udaljenosti do 1000 kilometara.

Zirkon je prva hipersonična protubrodska raketa u svijetu i po završetku testiranja očekuje se da će i službeno ući u uporabu u ruskoj ratnoj mornarici.

Proteklog tjedna uspješno je testirana još jedna raketa, RSM-56 Bulava (buzdovan). Riječ je balističkom projektilu koji može nositi i nuklearnu bojnu glavu. U tom testiranju prvi put su lansirana četiri "buzdovana" istovremeno, a ispaljeni su iz podmornice klase Borej, koja ih može nositi najviše 16 komada.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti