Rusi okrenuli ploču i sada tvrde da bi kozmonaute na ISS mogli slati sa SpaceX-ovom letjelicom

Iz Roscosmosa kažu kako su se sada uvjerili da je Crew Dragon sigurno prijevozno sredstvo do ISS-a te da nema prepreka da se u njemu ne prevoze i kozmonauti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin sredinom prošlog desetljeća izrugivao se s NASA-om te je poznata njegova izjava kako bi američki astronauti, da nema Rusa s čijom raketom lete u svemir, na ISS mogli stići jedino na trampolinu. Umjesto trampolina, Amerikanci danas imaju nešto puno bolje - SpaceX-ovu letjelicu koja se u nekoliko navrata dokazala kao sigurno i jeftinije prijevozno sredstvo za svemirska putovanja.

Slika nije dostupna Prvi čovjek Roscosmosa kritizirao ruske oligarhe: Umjesto da su razvijali svemirske tehnologije, oni su kupovali jahte

S Crew Dragonom Amerikanci više nemaju potrebe za korištenjem ruskog Soyuza, što osim udara na ruski ego, nije dobro niti za financije ruske svemirske agencije koja je dobra naplaćivala svako mjesto u svojoj letjelici.

Sada bi se situacija mogla u potpunosti promijeniti te je Rogozin prije nekoliko dana rekao kako su u Roscosmosu zaključili da je SpaceX-ov Crew Dragon dovoljno siguran da bi s njim i kozmonauti mogli poletjeti na ISS. NASA i Roscosmos tako bi mogli zamijeniti mjesta u svojim letjelicama pa bi s Crew Dragonom, osim NASA-inih astronauta, na Međunarodnu svemirsku postaju poletjeli i ruski kozmonauti, dok bi u Soyuzu i NASA dobila jedno mjesto za svog astronauta.

Takav dogovor još nije postignut, no čini se kako smo sada puno bliže tome te, ako se NASA i Roscosmos odluče na zamjenu mjesta u svojim letjelicama, to možemo očekivati najranije u drugoj polovici 2022. godine.

S takvom zamjenom mjesta američka i ruska svemirska agencija osigurale bi da u letjelicama pri svakom svemirskom putovanju budu miješane posade, kako bi u svakom trenutku obje zemlje imale svoje astronaute na ISS-u. Također, time bi se osigurala mogućnost da se nastavi s održavanjem postaje, za slučaj nekakvih problema sa Soyuzom ili Crew Dragonom, koji bi ih spriječio u daljnjim letovima.

Slika nije dostupna Znate li tko je bio prvi čovjek u svemiru? Rodio se prije 85 godina, a i dan-danas ga slavi cijeli svijet

Zahvaljujući Elonu Musku i njegovom SpaceX-u situacija sa svemirskim letovima u manje od jednog desetljeća u potpunosti se promijenila te su Rusi, koji su se na početku izrugivali s NASA-om, sada odlučili da bi mogli slati svoje astronaute u američkim letjelicama.

Izvor: Futurism
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti