Prvi čovjek Roscosmosa kritizirao ruske oligarhe: Umjesto da su razvijali svemirske tehnologije, oni su kupovali jahte

Dok ruski milijarderi svoj novac troše na jahte i svoju taštinu, američki bogataši danas osvajaju svemir.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2021. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok američka svemirska industrija napreduje velikom brzinom, ponajviše zahvaljujući privatnim kompanijama i ljudima poput Muska, Bransona i Bezosa, ruski svemirski program stagnira. Također, državna svemirska agencija Roscosmos godinama je kritizirana zbog korupcije, kao i zbog činjenice da su fokusirani na usavršavanje sovjetskih tehnologija, umjesto na prave inovacije.

Slika nije dostupna Richard Branson: "Ništa me nije moglo pripremiti za taj spektakularan pogled na Zemlju! Dobro došli u novu eru svemirskih putovanja!"

Također, činjenica da će sada američki astronauti na ISS letjeti sa SpaceX-om, a ne s ruskim raketama znači da bi ruski svemirski proračun mogao ostati bez više od 200 milijuna dolara godišnje, što je veliki novac.

Iako je prvi čovjek Roscosmosa Dmitry Rogozin ranije kritizirao Elona Muska i SpaceX, a jednom je čak spomenuo kako bi NASA mogla svoje astronaute slati trampolinom na Međunarodnu svemirsku postaju, s vremenom je ipak promijenio ploču.Iz Roscosmosa su prvo pozdravili uspjeh SpaceX i slanje astronauta na ISS, a nakon uspješnog Bransonova leta, Rogozin je ne samo pohvalio uspjeh Virgin Galactica, već je i opleo po ruskim bogatašima.

Za Bransonov let kaže kako predstavlja značajan uspjeh u pogledu tehnološkog razvoja koji će omogućiti još većem broju ljudi let u svemira te sljedećih mjeseci i godina možemo očekivati procvat svemirskog turizma. Naravno, osim ako nešto u međuvremenu ne pođe po zlu. Branson, Musk, ali i Jeff Bezos koji se također sprema za svoj prvi let u svemir koji je zakazan za nekoliko dana, tijekom posljednja dva desetljeća uložili su milijarde u razvoj svemirskih tehnologija i inovacija.

Slika nije dostupna Je li Branson zaista bio na svemirskom putovanju? Poznati astrofizičar kaže da - nije!

S druge strane, što su radili ruski bogataši? Rogozin kaže kako su “milijarderi oligarsi” svoj novac trošili na jahte i razne projekte s kojima hrane svoju taštinu, umjesto da su se, kao Amerikanci, okrenuli većim stvarima poput istraživanja svemira i tehnologija od kojih bi koristi imalo cijelo čovječanstvo.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti