Rusi predstavili novu vrstu drona koji planiraju uvesti na sve linije bojišta u Ukrajini

Ruska vojska namjerava, između ostalog, dronovima spašavati vojnike s prvih linija bojišta u Ukrajini.

Branimir Vorša | 24.06.2024. / 10:53

Vojnik s dronom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ruska borbena grupa Dnjepar predstavila je bespilotnu letjelicu Perun, dizajniranu za višestruke vojne namjene, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS.

Rusi tvrde da je ta njihova nova napredna bespilotna letjelica sposobna dostaviti teške terete, obavljati izviđačke misije, provoditi operacije potrage i spašavanja, evakuirati ranjene vojnike s bojišta i rasporediti desantne skupine iza neprijateljskih linija.

Brzo dopremanje teškog tereta, obavljanje funkcije izviđanja, provođenje operacija traganja i spašavanja, uključujući evakuaciju ozlijeđenih i ranjenih, kao i odbacivanje zračnodesantnih skupina u neprijateljsku pozadinu. Danas sve to može učiniti jedan uređaj, koji je najnoviji razvoj stručnjaka borbene grupe Dnjepar, odnosno udarno-transportna bespilotna letjelica Perun, navodi se u priopćenju.

Snimka ukrajinskog Jak-52 kamerom ruskog drona VIDEO Plijen snimio lovca: Ruski dron snimio ukrajinski Jak-52, lovca na dronove

Dron Perun radi pomoću ruskog softvaera i može nositi teret do 200 kilograma. Borbene sposobnosti bespilotne letjelice testirane su na poligonu, uspješno lansirajući protutenkovsku vođenu raketu i sa zemlje i iz zraka, tvrde iz ruskog ministarstva obrane.

Borbene mogućnosti bespilotne letjelice već su ispitane na poligonu. Na bespilotnu letjelicu Perun postavljena je protutenkovska vođena raketa koja je ispaljivana prvo sa zemlje, a zatim iz zraka. Osim protutenkovske rakete, Razvojni tim planira testirati sustav i sustav za lansiranje nenavođenih projektila zrak-zemlja. Takvu bespilotnu letjelicu koristit će svaka postrojba u različitim područjima specijalne vojne operacije, navodi se na kraju priopćenja.

Ipak, obzirom da ukrajinska vojska koristi manje i vrlo pokretljive dronove, kojima su već dokazano rušili i veće ruske dronove u zraku, pitanje je koliko će Perun biti učinkovit na samom bojištu.Osim lova na ruske vojne dronove manjim i agilnijim dronovima, Ukrajina koristi i zrakoplove za tu zadaću

Nedavno smo izvijestili i o preinakama koje su Rusi napravili na ukrajinskim tenkovima T-72AMT kako bi tim tenkovima upravljali na daljinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti