VIDEO Ubojiti FPV tenk? Rusi modificiraju ukrajinske T-72AMT da rade na daljinsko upravljanje

Rusi modificiranjem ukrajinskog zarobljenog teškog oklopa u FPV tenk na inovativan način spajaju povijesnu taktiku s modernom tehnologijom za čišćenje mina i visokorizične operacije.

Branimir Vorša | 11.06.2024. / 09:00

Modificirani ukrajinski T-72AMT FPV tenk
Modificirani ukrajinski T-72AMT FPV tenk (Foto: X/@clashreport)

Ruske snage eksperimentiraju s daljinskim upravljanjem na modificiranom ukrajinskom tenku T-72AMT, otkrivaju nedavne snimke s društvenih medija. Navedeni tenk, koji je ruska vojska zarobila na bojištu u Ukrajini, prikazuje modifikacije za daljinsko upravljanje, ali konkretna namjena tog tenka ostaje nejasna. Povijesni presedani sugeriraju da bi se mogao koristiti za operacije čišćenja mina ili kao neka vrsta FPV (engl. first person view) tenka.

Nizozemska web-stranica za analizu obavještajne obrane Oryx, koja prati gubitke ruskih snaga, izvještava da je potvrđeno da je Rusija zarobila šest ukrajinskih T-72AMT, iako bi stvarni broj mogao biti veći. Ta varijanta, koja je nadogradnja tenka T-72A, prvi je put predana ukrajinskim oružanim snagama 2017. godine. Međutim, također ostaje nejasno kada je i gdje nastala niže priložena videosnimka.

M1A1 Abrams Umirovljeni američki general odgovorio na pritužbe Ukrajinaca o tenku M1A1 Abrams: "To su sranja. Nastavili su ih tražiti iako su znali za standarde"

Snimka je tu, no puno je nepoznanica

Videozapis počinje pogledom iz odjeljka za posadu tenka, koji se prenosi na zaslon FPV slušalica. Ruski vojnik, držeći daljinski upravljač, upravlja tenkom s ruba polja, pokazujući da bi se kupolom ili cijelim tenkom moglo upravljati na FPV način. Moguće da tenkom upravlja i više od jednog vojnika, odnosno da jedan vozi, a drugi kontrolira kupolu. Ostaje nejasno može li se iz oružja tog tenka isto tako i pucati daljinski.

Rusija je već prenamijenila zarobljena ukrajinska oklopna vozila, ali dodatak daljinskog upravljanja ovom tenku je novost. Povijesno gledano, tenkovi na daljinsko upravljanje korišteni su za razminiranje. I ruske i ukrajinske snage upotrijebile su različitu opremu s posadom za čišćenje gustih minskih polja. Ruski "tenkovi kornjače", opremljeni plugovima za mine ili valjcima, nedavni su primjeri toga. Međutim, ti su tenkovi bili ranjivi na napade FPV dronova, što je zahtijevalo daljinsko upravljanje kako bi se smanjio ljudski rizik.

Oklopna vozila na daljinsko upravljanje nisu novost, ali...

Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku FOTO Ukrajinski tenkovi Abrams dobili su vrhunsku nadogradnju za borbu protiv ruskih dronova

Američka vojska također je koristila tenkove na daljinsko upravljanje za razminiranje, kao što su M60A3 Panther i M1 Panther II vozila za otkrivanje i čišćenje mina (MDCV) u Bosni, na Kosovu i u Iraku. Njima se može upravljati izravno ili daljinski radi zaštite osoblja.

Modificirani T-72AMT mogao bi poslužiti kao FPV tenk za opasne zadatke poput juriša na prvu liniju bojišta ili nošenja eksploziva za daljinsko detoniranje. Veza između operatora i tenka u izravnom vidnom polju predstavlja izazov, ali dron koji djeluje kao prijenosnik u zraku mogao bi riješiti taj problem, piše portal The War Zone.

Rusija je pretrpjela znatne gubitke u naoružanju i ljudstvu u ratu s Ukrajinom, zbog čega je ključno pronaći načine za smanjenje rizika. Dopunjavanje inventara oklopa često uključuje korištenje starih tenkova i vozila, ali se svaka prilika za prenamjenu zarobljenih vozila iskorištava. Ako bude uspješna, ova pretvorba daljinskog upravljanja mogla bi se primijeniti na starije tenkove i oklopna vozila.

Ukrajinski T-72 tenk Ukrajinski časnik nazvao rusku tehničku podršku jer mu zarobljeni tenk nije radio kako treba, "šećer" je ostavio za kraj

U konačnici, dodavanje mogućnosti daljinskog upravljanja tenkovima odražava potrebu da se ruske snage prilagode rastućoj prirodi ratovanja u Ukrajini, posebno u pogledu napada bespilotnih letjelica i opasnosti od mina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti