Rusi priskaču u pomoć: Nude Europskoj uniji 100 milijuna doza svog cjepiva Sputnik V

Rusi su predali papire za registraciju cjepiva Sputnik V u EU, no odluka još uvijek nije donesena.

Martina Čizmić | 29.01.2021. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se Europska unija prepire s farmaceutskim tvrtkama i traži od njih da poštuju ugovore i isporučuju dogovorene količine cjepiva, a istovremeno kampanja cijepljenja u zemljama članicama usporava, u cijeli su se slučaj upleli i Rusi. 

Naime, na službenom Twitter profilu svog cjepiva Sputnik V, ponudili su EU 100 milijuna doza cjepiva kojima bi se moglo cijepiti 50 milijuna stanovnika zemalja članica. 

 

 

 Službene reakcije iz EU još nema. 

Podsjetimo, Sputnik V rusko je cjepivo registrirano u kolovozu 2020. godine kao prvo cjepivo protiv COVID-19 na svijetu. Rusi su u međuvremenu cjepivom masovno cijepili svoje stanovništvo, a uspjeli su ga prodati u još 15 zemalja diljem svijeta. U Europi su ga registrirale za upotrebu i kupile Mađarska i Srbija. 

Što se EU tiče, Rusi su predali papire za registraciju cjepiva Sputnik V, no odluka o njegovom eventualnom korištenju još uvijek nije donesena. Prema nekim informacijama mogla bi biti donesena tijekom veljače, nakon što Europska agencija za lijekove revidira sve dostupne informacije. 

No, možda bi ova ruska ponuda mogla malo pogurati i ubrzati donošenje odluke o korištenju cjepiva Sputnik V na tlu EU. Pogotovo se ako problemi s isporukama cjepiva drugih proizvođača nastave. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti