Rusi tvrde da su otkrili nove pukotine na Međunarodnoj svemirskoj postaji, NASA zasad šuti

Kad su astronauti prošli put detektirali istjecanje zraka, trebalo im je gotovo godinu dana da otkriju gdje se točno pukotina nalazi i osmisle način kako ju zatvoriti.

Martina Čizmić | 31.08.2021. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Međunarodna svemirska postaja (ISS) posljednjih se mjeseci suočila s nizom tehničkih problema. Prvo je na ruskom dijelu postaje otkrivena pukotina kroz koju je kisik isticao u svemir, zbog čega su astronauti bili u pripravnosti za potencijalnu evakuaciju u američki dio. Potom, nakon što su posebnim ljepilom uspjeli zatvoriti tu pukotinu, došlo je do problema prilikom priključivanja novog ruskog modula Nauka na ISS. Ponovno su astronauti bili u problemima, ali se situacija uspjela riješiti.

Slika nije dostupna Rusi dostavili posljednji modul na Međunarodnu svemirsku postaju, ali ne bez problema

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Sjećate se misterioznog curenja zraka na ISS-u? Locirano je u ruskom dijelu stanice

Sad je ponovno otkrivena nova pukotina koja bi mogla ukazivati na to da je Međunarodnoj svemirskoj postaji, vrijeme u svemiru polako odbrojeno.

Naime, kako je u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA, otkrio glavni inžinjer ruske svemirske tvrtke Energija, Vladimir Solovjev, na ISS-u su pronađene nove pukotine.

Problem je, upozorava Solovjov, što su površinske pukotine pronađene na nekoliko mjesta na modulu Zarja, a to može ukazivati i na puno veći problem - širenja pukotina tijekom vremena.

Upozorio je i kako bi to mogao biti tek početak "lavine problema" koji bi mogli zahvatiti ISS, nakon što joj istekne službeni rok trajanja 2025. godine.

Rekao je kako su na sedam od dvadeset prozora na ruskom dijelu ISS-a pronađene duboke pukotine, koje prijete gubitku tlaka, a onda i zraka.

Naravno, možemo prekriti te prozore s poklopcima, ali ima li smisla letjeti u svemirskoj postaji bez prozora?, upitao je Solovjev.

Kad su astronauti prošli put detektirali istjecanje zraka, trebalo im je gotovo godinu dana da otkriju gdje se točno pukotina nalazi i osmisle način kako ju zatvoriti.

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) Rusi sve bliže napuštanju Međunarodne svemirske postaje: Najavili gradnju vlastite postaje do 2025. godine

Slika nije dostupna Netko planira uložiti milijune i izgraditi privatnu svemirsku postaju

S obzirom na to da postojanje nove pukotine još službeno nisu potvrdili u NASA-i, pitanje je koliko će im trebati da ovaj put riješe problem.

Tome treba pridodati i pitanje koje je svima nekako u podsvijesti - koliko će dugo još ISS moći letiti u Zemljinoj orbiti i što s njim kad prestane biti operabilan? Rusija je već počela razvijati svoju novu svemirsku postaju, Kina isto.

Izvor: RIA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti