Rusija i Kina odlučile zakopati ratne sjekire na Internetu

Rusija i Kina odlučile su zakopati svoje ratne sjekire cyber-sigurnosnim sporazumom, piše The Wall Street Journal. Ove dvije države zaklele su se...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 09.05.2015. / 12:49

Rusija i Kina odlučile zakopati ratne sjekire na Internetu

Rusija i Kina odlučile su zakopati svoje ratne sjekire cyber-sigurnosnim sporazumom, piše The Wall Street Journal. Ove dvije države zaklele su se na međusobno prijateljstvo na virtualnom polju, a uz dogovoreno prijateljstvo spominje se i međusobna suradnja u vidu razmjene tehnoloških dostignuća i informacija o cyber prijetnjama s drugih krajeva svijeta.

Svoje prijateljstvo koje postoji još od hladnog rata ove dvije države su uspjele održati i danas, no kako Rusija sve više naginje prema oštroj politici prema zapadu sve je više razloga zbog kojih bi Moskva trebala zatražiti potporu s istoka. Iako obje zemlje vjeruju kako bi vlada trebala biti ta koja upravlja i nadzire internet, teško da će to i ostvariti bez cenzura i blokada određenih web mjesta, s obzirom na to da SAD ima te će još neko vrijeme imati najveći udio kolača odnosno najveću ulogu na Internetu.

Na odluku ovih dviju država možda je utjecala i nedavno otkrivena afera u kojoj je otkriveno kako je DOJ platio petero kineskih hakera za špijunažu nad državnim institucijama. Kako god, radi se o paktu koji bi svakako trebao imati utjecaj na tehnološki razvoj ovih dviju zemalja, njihov međusobni odnos, ali i borbu protiv cyber kriminalaca.

Foto: telegraph
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti