Rusija uspješno testirala hipersoničnu krstareću raketu na meti u Barentsovu moru, Putin svima odreda čestitao

Rusija je uspješno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon, a ruski predsjednik Vladimir Putin tim je povodom uputio čestitke ruskom vojnom vrhu na dobro obavljenom poslu.

Branimir Vorša | 07.10.2020. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hipersonična krstareća raketa Cirkon uspješno je pogodila cilj u Barentsovu moru nakon prijeđenih 450 kilometara i pri brzini osam puta bržoj od brzine zvuka, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je uspješno testiranje te nove ruske rakete i naglasio kako je to velik doprinos sigurnosti zemlje.

Htio bih zahvaliti svima vama na dobro obavljenom poslu, na njegovim rezultatima i nadam se da će svi specijalisti koji su uključeni u ponovno naoružavanje ruske vojske i dalje nastaviti raditi jednako učinkovito i ustrajno kao što su radili i dosad, poručio je Putin tijekom videokonferencije s glavnim stožerom ruske vojske.

Uspješno testirana raketa Cirkon dosegla je visinu od 28 kilometara, a let je trajao svega četiri i pol minute.

3M22 Cirkon koristi takozvani "scramjet" pogon i riječ je o okretnoj protubrodskoj raketi koja bi u vojnu službu ruske vojske trebala ući u narednim godinama.

Testiranja na Cirkonu započeta su još 2015. godine, a gotovo desetak lansiranja provedeno je do 2018. godine. Iste godine Putin je u svojem govoru pred ruskim parlamentom spomenuo tu raketu kao jedan od glavnih strateških sustava sposobnih izbjeći američku proturaketnu obranu.

Izvor: Sputnik

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti