Automatski mjenjači u automobilima danas su svakodnevica i sve češći izbor među vozačima. Međutim, Rusi su odlučili automatski mjenjač staviti na jedan neobičan test ekstremne prirode. Za žrtveno janje odabrali su Toyotu RAV4, s automatskim mjenjačem, naravno.

Eksperiment je jednostavan, što se događa kad u vožnji iz normalnog smjera kretanja naglo ubacite automatski mijenjač u položaj vožnje unazad. Proveo ga je voditelj YouTube kanala Garage 54, i to u nekoliko navrata, od kretanja pri brzinama od 40 do 100 kilometara na sat.

Model Toyote koji je korišten proizvodio se od 2000. do 2005. godine.

I prije nego što otkrijete kakvu štetu ovakav suludi eksperiment može napraviti automobilu, treba spomenuti da moderni sustavi automatskih mjenjača u autima imaju senzore koji otkrivaju smjer kretanja vozila te ako je riječ o kretanju unaprijed, odbacuju prebacivanje mijenjača u vožnju unazad kao slučajnost.

Isto tako, ako vozač pokušava koristiti mijenjač na nelogičan način, navedeni senzori u tome će ga spriječiti, odnosno neće mu omogućiti prebacivanje stupnja prijenosa u vožnju unazad.

U priloženom videu pogledajte što se dogodi autu s automatskim mjenjačem koji prebacite u rikverc, kad sustavi zaštite ne rade, odnosno kad su isključeni. I još jednom, ne pokušavajte to na svojem automobilu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju