Ruski test: Što se dogodi kad automatski mjenjač odjednom prebacite u vožnju unazad?

Generalno govoreći, kad nešto nosi naziv "ruski test", onda bi to uglavnom trebao biti jasan znak da se takve stvari nikako ne bi smjele raditi kod kuće.

Branimir Vorša | 04.11.2019. / 11:28

Toyota RAV4
Toyota RAV4 (Foto: Screenshot: Garage 54/YouTube)

Automatski mjenjači u automobilima danas su svakodnevica i sve češći izbor među vozačima. Međutim, Rusi su odlučili automatski mjenjač staviti na jedan neobičan test ekstremne prirode. Za žrtveno janje odabrali su Toyotu RAV4, s automatskim mjenjačem, naravno.

Eksperiment je jednostavan, što se događa kad u vožnji iz normalnog smjera kretanja naglo ubacite automatski mijenjač u položaj vožnje unazad. Proveo ga je voditelj YouTube kanala Garage 54, i to u nekoliko navrata, od kretanja pri brzinama od 40 do 100 kilometara na sat.

Model Toyote koji je korišten proizvodio se od 2000. do 2005. godine.

I prije nego što otkrijete kakvu štetu ovakav suludi eksperiment može napraviti automobilu, treba spomenuti da moderni sustavi automatskih mjenjača u autima imaju senzore koji otkrivaju smjer kretanja vozila te ako je riječ o kretanju unaprijed, odbacuju prebacivanje mijenjača u vožnju unazad kao slučajnost.

Isto tako, ako vozač pokušava koristiti mijenjač na nelogičan način, navedeni senzori u tome će ga spriječiti, odnosno neće mu omogućiti prebacivanje stupnja prijenosa u vožnju unazad.

U priloženom videu pogledajte što se dogodi autu s automatskim mjenjačem koji prebacite u rikverc, kad sustavi zaštite ne rade, odnosno kad su isključeni. I još jednom, ne pokušavajte to na svojem automobilu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti