Rusko cjepivo Sputnjik V učinkovito je više od 90% - rusko ministarstvo

Rusko cjepivo Sputnjik V više je od 90 posto učinkovito, izjavila je u ponedjeljak ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o cijepljenim građanima, a ne iz ispitivanja cjepiva koje je još u tijeku.

Hina | 09.11.2020. / 17:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njezina izjava dolazi nedugo nakon što su farmaceutska kompanija Pfizer Inc i biotehnološka tvtka BioNTech objavile da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv COVIDA ima više nego 90-postotnu učinkovitost.

"Mi smo odgovorni za praćenje učinkovitosti cjepiva Sputnjik V među građanima koji su ga primili u sklopu programa masovnog cijepljenja", rekla je Oksana Drapkina, ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.

"Na temelju naših zapažanja, ono je također učinkovito više od 90 posto. Pojava još jednog učinkovitog cjepiva dobra je vijest za sve", istaknula je Drapkina.

Rusija uvodi cjepivo za domaću upotrebu unatoč činjenici da još nisu završene zadnje faze ispitivanja.

Ranije u ponedjeljak Aleksandar Ginzburg, direktor moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, pozdravio je vijest koja je došla iz Pfizera.

"Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti objaviti privremene rezultate ispitivanja cjepiva Sputnjik V nakon što je registrirano, iz tzv. treće faze ispitivanja. Siguran sam da će razina njegove učinkovitosti također biti visoka", rekao je on.

Rusija se sprema ovaj mjesec objaviti preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u tijeku i koje je poznato kao Faza III. Ona testira cjepivo na 40.000 ljudi u Moskvi.

EK uskoro potpisuje ugovor o nabavi 300 milijuna cjepiva Pfizera i BioNTecha

Europska komisija će s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech uskoro potpisati ugovor o nabavi 300 milijuna doza cjepiva, objavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"Izvrsna vijest od Pfizera i BioNTecha o uspješnim rezultatima njihovih kliničkih ispitivanja cjepiva. Komisija će s njima uskoro potpisati ugovor o 300 milijuna doza cjepiva", objavila je na Twiteru Ursula von der Leyen.

 

 

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihovo eksperimentalno cjepivo pokazalo učinkovitim u više od 90 posto slučajeva.

Nešto ranije u ponedjeljak je potpisivanje ugovora o nabavi cjepiva najavio utjecajni europarlamentarac Peter Liese, zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

"Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, rekao je.

"Postignut je dogovor da će Europljani dobiti stotine milijuna doza cjepiva”, naveo je u priopćenju poslanom e-mailom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti