S radom krenula prva hrvatska digitalna platforma za razvoj dječjih govorno-jezičnih vještina 

Platforma je namijenjena djeci predškolske dobi, njihovim roditeljima i logopedima koji s njima rade, a sadrži vježbe i igre koje unaprjeđuju i poboljšavaju vještine rane pismenosti i mogu poslužiti kao izvrsna priprema za školu.

Martina Čizmić | 08.12.2021. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Djeca koja imaju problema s razvojem govorno-jezičnih vještina, od sad imaju novi alat koji im može pomoći da ih poboljšaju. Radi se o prvoj hrvatskoj digitalnoj platformi, BaDaBum, osmišljenoj upravo kako bi pomogla djeci (ali i njihovim roditeljima) u razvoju govorno-jezičnih vještina. Namijenjena je djeci predškolske dobi, njihovim roditeljima i logopedima koji s njima rade, a sadrži vježbe i igre koje unaprjeđuju i poboljšavaju vještine rane pismenosti i mogu poslužiti kao izvrsna priprema za školu.

Platforma je namijenjena razvijanju vještina i sposobnosti u područjima vezanim za razvoj vokabulara, jezičnog razumijevanja, fonološke svjesnosti, vizualne percepcije, grafomotorike, pažnje, motivacije za čitanjem i pisanjem te predmatematičkih sposobnosti. Trenutno je usmjerena na djecu u dobi od četiri do sedam godina bez obzira imala ona poteškoće u određenim područjima ili su urednog razvoja.

Treba istaknuti kako iza razvoja BaDaBum platforme stoji tim multidisciplinarnih hrvatskih stručnjaka s višegodišnjim iskustvom rada s djecom.

‘BaDaBum smo razvili zato što vjerujemo da sva djeca zaslužuju jednake mogućnosti za ostvarivanje vlastitog potencijala, a mi želimo svakom djetetu osigurati stručnu podršku na tom putu. Platforma trenutno sadrži 40 radnih listića i 35 igara, a preporuka je korištenje BaDaBuma 30-ak minuta dnevno u društvu roditelja ili logopeda. Ovim putem bih zahvalila svim svojim kolegama koji podržavaju i vjeruju u ovaj projekt od samog početka’, objašnjava Martina Starčević Perica iz logopedsko-rehabilitacijskog centra ABC.


Roditelji mogu putem platforme dogovoriti online savjetovanje s logopedom, ali i naučiti o razvojnim fazama djece te se upoznati s tehnikama i vježbama kojima mogu sami razvijati njihove vještine. Vjerujemo da je moguće na neki način digitalizirati gotovo sve. Logopedija je primjer gdje je nemoguće zamijeniti logopede, ali im sigurno možemo olakšati posao. Kao svoj zadatak zadali smo si pomoći logopedima da se usredotoče na ono u čemu su najbolji i nezamjenjivi, a sve drugo im moramo olakšati, izjavio je Nikola Vrdoljak, partner u 404.

Poziv logopedima da se priključe platformi

BaDaBum je namijenjen i logopedima kao nadopuna terapiji, te za bolje provođenje dijagnostike, terapije i praćenja napretka djece.

Puno je posla, a malo vremena, pa je naša želja postati i biti najrelevantniji digitalni partner stručnjacima. Pozivam ovim putem sve kolege logopede da se pridruže BaDaBumu te da zajednički djeci i roditeljima ponudimo zabavan, edukativan i važan logopedski alat, ističe Starčević Perica.

BaDaBum je potpomognut sredstvima Europskih fondova u iznosu od milijun i 400 tisuća kuna, a razvoj platforme planira se i u drugim područjima logopedije. Konačan cilj je stvaranje platforme koja će biti koristan i edukativan alat djeci i roditeljima i koja će pružati potporu i nadopunu logopedskoj terapiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti