SAD ipak odobrio Huaweiju još 90 dana poslovanja s američkim tvrtkama

Nova "privremena dozvola" traje do 19. studenog 2019.

Martina Čizmić | 19.08.2019. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski Huawei dobio je produljenje "privremene dozvole" za poslovanje s američkim tvrtkama. Tako će kineski tehnološki div moći kupovati komponente od Amerikanaca sve do 19. studenog.

Američki tajnik za trgovinu, Wilbur Ross potvrdio je produljenje dozvole s objašnjenjem kako je dozvola produljena kako bi Huawei mogao nastaviti pružati usluge postojećim kupcima, ali i kupcima da pronađu alternativu Huaweijevim proizvodima.

Huawei Huaweiju se smiješi još 90 dana poštede?

Na pitanje što će se dogoditi 19. studenog, Ross je istaknuo kako sad svi imaju dovoljno vremena i da se mnogo o tome razgovaralo s predsjednikom.

No, čini se kako Trump nema nikakve želje izgladiti stvari s Kinom i okončati ovaj trgovinski rat.

U razgovoru s novinarima istaknuo je kako ne želi da SAD posluje s Huaweijem.

Donald Trump (Foto: AFP) Razgovor Trumpa i Cooka: S novim carinama Apple će postati manje konkurentan na tržištu smartphonea

U ovom trenutku sve se više čini kako nećemo poslovati. Ne želim uopće poslovati jer je to prijenja nacionalnoj sigurnosti, rekao je Trump u nedjelju novinarima.

Dodao je i kako postoje dijelovi Huaweijevog poslovanja koji bi mogli biti izuzeti od zabrane, ali da je to "veoma komplicirano".

Inače, više od 100 Huaweijevih tvrtki i podružnica nalazi se na "crnoj listi" tvrtki za koje je potrebna posebna dozvola za suradnju. Iako je više od 50 američkih tvrtki predlo zahtjev za posebnom dozvolom kako bi mogli poslovati s Huaweijem, prema podacima tajnika Rossa, do sad nije odobrena ni jedna takva dozvola.

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija Iz Huaweija otkrili koliko će ih stajati Trumpova zabrana suradnje s američkim kompanijama

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti