Iz Huaweija otkrili koliko će ih stajati Trumpova zabrana suradnje s američkim kompanijama

Umjesto planiranih 125 milijardi dolara, očekuje se da će Huawei ove godine ostvariti prihod od oko 100 milijardi, dok će broj međunarodnih isporuka telefona pasti za oko 40 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2019. / 14:06

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija (Foto: AFP)

"Nismo očekivali da će nas napasti na toliko područja", priznao je osnivač i izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei u današnjem razgovoru s novinarima koje je zanimao kakav će konkretan učinak imati Trumpova zabrana na kompaniju. Do sada smo čitali samo glasine i nagađanja i nije bilo službenih informacija iz sjedišta kompanije u Šenženu, a danas je Zhengfei napokon podijelio očekivanja kompanije oko gubitaka koje bi trebali imati.

Huawei i Google Brži od Androida čak 60 posto: Može li kineski operativni sustav ugroziti Google?

Prošle godine prihodi kompanije iznosili su skoro 105 milijardi dolara te su predviđanja za 2019. godinu govorila o ciframa od oko 125 milijardi dolara – naravno, ta predviđanja odnosila su se na razdoblje prije Trumpove odluke koja je preko noći "izbila" milijarde dolara Huaweiju iz džepa i utjecala na to da velik broj ljudi koji su namjeravali kupiti smartphone ove kompanije promjeni mišljenje. Šef kompanije sada kaže da za 2019. očekuju da će ostvariti oko 100 milijardi dolara prihoda, a toliko bi trebali ostvariti i godinu dana nakon toga.

Ako sve bude po njihovu trenutačnom planu, od 2021. možemo očekivati ponovni uspon Huaweija, rast prihoda, profita i prodaje telefona. Ove godine, jasno, osjetno će pasti i prodaja pametnih telefona Huaweija te je Zhengfei spomenuo pad internacionalnih isporuka od 40 posto, dok na kineskom tržištu ne bi trebali imati sličnih problema.

Do te 2021. i najavljenog oporavka, ispred Huaweija je teško i izazovno razdoblje jer ne mogu kupovati komponente za svoje uređaje, ne mogu sudjelovati u radu međunarodnih organizacija, surađivati sa sveučilištima itd., no posljedice takve situacije i pada zarade ne bi se trebale osjetiti na istraživanjima i razvoju u koje će kineska kompanija nastaviti ulagati, a ne bi trebalo doći ni do nekih većih otkaza.

Donald Trump Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

Kako smo danas već pisali, s Trumpovom zabranom nisu zadovoljne ni američke kompanije koje surađuju s Huaweijem jer i njima prijete veliki financijski gubici (možda i više od 10 milijardi dolara), zbog čega bi i dio Amerikanaca mogao ostati bez posla.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti