Sad je napokon znanstveno dokazano: Žene diljem svijeta u jednome su puno bolje od muškaraca

Brojne neovisne znanstvene studije potvrdile su ono što bi vam svaka žena mogla odmah reći. U jednoj su stvari puno bolje od muškaraca.

Branimir Vorša | 27.12.2022. / 15:42

Čitanje misli, ilustracija
Čitanje misli, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zanimljiva nova znanstvena studija otkriva da su žene u prosjeku bolje od muškaraca u stavljanju u tuđu kožu, odnosno zamišljanju onoga što druga osoba misli. Riječ je o najvećoj studiji teorije uma dosad, provedenoj na više od 300.000 ljudi u 57 zemalja svijeta.

Autori studije, objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), otkrili su da žene u prosjeku postižu više rezultate od muškaraca na naširoko korištenom testu "Čitanja misli u očima" (Test očiju), koji mjeri kognitivnu empatiju. Kognitivna empatija jedan je od temeljnih dijelova ljudske društvene interakcije i komunikacije.

Čarobnjaštvo, ilustracija Masivna globalna studija pokazala da je vjerovanje u čarobnjaštvo kudikamo raširenije nego što se to mislilo

Rezultati su se pokazali istima u svim dobnim skupinama i u većini zemalja u kojima se istraživanje provodilo.

Teorija uma proučava se već desetljećima

Znanstvenici već desetljećima proučavaju razvoj teorije uma, od djetinjstva do starosti. Jedan od najčešće korištenih testova za proučavanje teorije uma jest test očiju, koji od sudionika traži da odaberu koja riječ najbolje opisuje o čemu osoba na fotografiji razmišlja ili što osjeća, promatranjem samo područja oko očiju i lica na toj fotografiji.

Test očiju prvi su razvili profesor Sir Simon Baron-Cohen i njegov istraživački tim sa Sveučilišta Cambridge 1997. godine, a revidiran je 2001. godine te je otad postao dobro utemeljena procjena teorije uma.

Slika nije dostupna Nova prevara pokazuje koliko je deepfake tehnologija uvjerljiva i opasna

Nedostaci prethodnih studija

Mnoge neovisne znanstvene studije otkrile su dosad da žene u prosjeku postižu bolje rezultate od muškaraca na teoriji testova uma. No većina tih studija bila je ograničena na relativno male uzorke, bez velike raznolikosti u pogledu geografije, kulture i dobne starosti.

Tim multidisciplinarnih znanstvenika predvođen Sveučilištem Cambridge, uz suradnike sa sveučilišta Bar-Ilan, Harvard, Washington i Haifa, kao i IMT Lucca, spojio je velike uzorke s različitih internetskih platformi za analizu podataka, kako bi riješio problem malog uzorka i male raznolikosti.

Njihovi su rezultati pokazali da su žene u prosjeku imale na testu očiju znatno više rezultate od muškaraca (u 36 od ukupno 57 zemalja) ili slične muškarcima (u 21 zemlji). S druge strane, važno je napomenuti da nije bilo zemlje u kojoj su muškarci u prosjeku imali znatno više rezultate od žena na istom testu.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija puno bolje upravlja raspodjelom bogatstva od čovjeka: Metoda koju je razvio AI dobila najviše glasova

Naši rezultati pružaju neke od prvih dokaza da je dobro poznati fenomen - da su žene u prosjeku empatičnije od muškaraca - prisutan u velikom broju zemalja diljem svijeta. Samo korištenjem vrlo velikih skupova podataka to možemo reći s pouzdanjem, ističe dr. David M. Greenberg, vodeći znanstvenik spomenute studije.

Nedostaci nove studije

Provedena velika studija ipak ne može otkriti uzrok te spolne razlike, no njezini autori smatraju, na temelju prethodnih istraživanja, da to može biti rezultat i bioloških i društvenih čimbenika.

Studije o prosječnim spolnim razlikama ne govore ništa o umu ili sklonostima pojedinca jer pojedinac može biti tipičan ili netipičan za njihov spol. Test oka otkriva da mnogi pojedinci teško čitaju izraze lica iz raznih razloga, objašnjava profesor Sir Simon Baron-Cohen, direktor Centra za istraživanje autizma na Sveučilištu Cambridge i viši autor studije.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti