SAD odobrio Pfizerovo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u petak cjepivo Pfizer/BioNTecha protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina, čime je to cjepivo postalo prvo protiv te bolesti za malu djecu u SAD-u.

Hina | 29.10.2021. / 22:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon ove odluke očekuje se da će cjepivo biti dostupno za 28 milijuna američke djece, od kojih su se mnoga vratila u školske klupe.

Odluka je donesena nakon što je stručni panel preporučio njegovo odobrenje u utorak.

Slika nije dostupna Zbog ograničene globalne opskrbe cjepivom, cijepljenje djece nije prioritet

Idući tjedan trebao bi se sastati savjetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi razmotrio preporuke za primjenu cjepiva u toj dobnoj skupini. Zadnju riječ imat će ravnatelj CDC-a.

Samo nekoliko drugih zemalja, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate, do sada je odobrilo cjepiva protiv covida-19 za djecu ove dobne skupine i mlađu.

Slika nije dostupna EMA odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina, a države će odlučiti hoće li ga i kad koristiti

FDA je odobrio dozu Pfizerova cjepiva od 10 mikrograma za malu djecu, u usporedbi s dozom od 30 mikrograma za djecu od 12 godina i stariju.

Pfizer i BioNTech su objavili da je njihovo cjepivo bilo 90,7 posto učinkovito protiv koronavirusa u kliničkom ispitivanju djece u dobi od pet do 11 godina.

Iako djeca relativno rijetko teško obolijevaju ili umiru od koronavirusa u usporedbi s odraslima, neka djeca imaju komplikacije, a zaraza među necijepljenom djecom je u porastu zbog lako prenosive delta varijante koronavirusa.

Podaci Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je više od 500 američke djece umrlo od covida-19.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti