Samsung je predstavio novu tehnologiju za prikaz slike na televizorima i najavio novu liniju televizora koji će se na tržištima diljem svijeta naći sredinom 2021. godine. Radi se o MicroLED televizorima veličine 110 inča koji imaju naprednu tehnologiju prikaza slike na LED zaslonima.

Podsjetimo, prvi Samsung MicroLED zaslon predstavljen je još 2018. godine u obliku „The Wall“ modela televizora kao sustav od više prilagodljivih zaslona za profesionalno korištenje. S novim najavljenim uređajem od 110 inča, Samsung je MicroLED tehnologiju učinio dostupnom korisnicima u tradicionalnom obliku televizora.

Budući da korisnici od svojih televizora traže više nego ikad prije, jako smo uzbuđeni što ćemo tržištu omogućiti pristup MicroLED tehnologiji u obliku kućnog televizora od 110 inča. Samsung MicroLED uređaji u potpunosti će promijeniti značenje vrhunskog audiovizualnog iskustva za korisnike diljem svijeta, izjavio je JongHee Han, predsjednik Odjela za vizualna rješenja, Samsung Electronics.

Samsung 110-inčni MicroLED za razliku od konvencionalnih televizora koristi LED svjetiljke mikro veličine koje u potpunosti uklanjaju nepoželjne sjene i filtriraju prikaz boja. Ova tehnologija kreira vlastiti sustav osvjetljenja od same strukture svakog piksela koji u konačnici generira svjetlo i boju. Zaslon može prikazati boje u 100% volumena prema DCI i Adobe RGB sustavu, stvarajući široki spektar kojeg snimaju napredne DSRL kamere. Rezultati prikaza svakako oduzimaju dah donoseći živopisne boje te odgovarajuću razinu svjetlosti u 4K rezoluciji s osam milijuna piksela.

Dolazi i s moćnim MicroAI procesorom koji pokreće 4K HDR sadržaj za realističnu, svjetlu i živopisnu sliku na zaslonu. MicroLED svjetiljke napravljene su od dugotrajnih i izdržljivih neorganskih materijala koji će trajati do 100 000 sati, što je više od jednog desetljeća.

Kako ističu u Samsungu, prije ove tehnologije, masovna proizvodnja MicroLED zaslona od 110 inča za kućne potrebe prije nije bila moguća, a razvijen je i poseban način montaže televizora na zid.

MicroLED uređaji dizajnirani su s odnosom zaslona prema kućištu od 99,99%. Crni okviri uređaja gotovo su nevidljivi kako bi pažnja korisnika bila u potpunosti usmjerena na sadržaj. Poboljšane su i Smart TV mogućnosti pa tako korisnici imaju pristup Multi View opciji koja u isto vrijeme može prikazivati čak četiri različita sadržaja, gdje će svaki zaseban dio zaslona imati kvalitetu prikaza od 55 inča. Multi View može zrcaliti i zaslone ostalih eksternih uređaja poput pametnog telefona, zbog čega je u isto vrijeme moguće igrati videoigre, pratiti upute na YouTube te gledati kanale na jednom zaslonu vrhunske kvalitete i rezolucije. 

Integrirana Majestic Sound System tehnologija pruža 5.1-kanalni zvuk bez potrebnih dodatnih uređaja, a Object Tracking Sound Pro tehnologija analizira pokrete objekata na zaslonu za akcijski osjećaj zvuka kao da je gledatelj dio samih scena. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju