U San Franciscu iz bogatih kvartova beskućnike tjeraju roboti

Organizacija za zaštitu životinja unajmila je robota koji patrolira pločnikom u blizini njihove zgrade i tjera beskućnike kako ne bi postavljali šatore i kampove

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2017. / 07:48

Beskućnik (Foto: AFP) (Foto: Afp)

San Francisco je grad velikih kontrasta u kojem se na istom mjestu miješaju bogataši iz najvećih IT kompanija i velik broj beskućnika koji su, kako je to početkom ovog tisućljeća nazvao novinar SF Chroniclea, "sramota za ovaj grad".

Svoje frustracije ovim problemom do sada su izrazili i brojni poduzetnici i zaposlenici IT kompanija koji nekada nisu birali riječi govoreći o beskućnicima.

Šef Commando.io-a Justin Keller tako je prije nekoliko godina napisao prilično šokantno pismo gradonačelniku San Francisca u kojem je rekao da su bogati i zaposleni zaslužili živjeti u tom gradu jer su se obrazovali, naporno radili i zaradili novac te ne bi svaki dan trebali gledati bol, patnju i očaj beskućnika dok idu na posao. Slične komentare imali su i neki drugi šefovi IT kompanija, a kako bi spriječili beskućnike u postavljanju šatora i kampova uz pločnik u blizini njihove zgrade, jedna organizacija za zaštitu životinja unajmila je – robote.

Udruženje za zaštitu životinja San Francisco SPCA unajmilo je Knightscopeov model robota K9 (o kojem smo već pisali) koji je patrolirao pločnikom u blizini zgrade i tjerao beskućnike kako ne bi postavili šatore uz pločnik. Iz ove organizacije kažu kako su zaista unajmili usluge ovog robota (čija je cijena po satu manja od cijene "ljudskog" zaštitara) jer se njihovi zaposlenici nisu mogli sigurno kretati pločnikom zbog podignutih šatora te napominju kako su od tada šatori nestali, a zabilježen je manji broj provala u automobile u tom kvartu. Ovaj robot koristi lasere, kamere, termalne senzore i GPS u potrazi za kriminalnim aktivnostima te, ako na njih naiđe, obavještava nadležne službe.

Naravno, kako robot ne može pružati otpor, i on se našao na udaru nezadovoljnih beskućnika koji su ga udarali, prevrtali i polijevali umak po senzorima, a razočaranje korištenjem robota u borbi protiv beskućnika izrazili su brojni korisnici Twittera. Posebno je upečatljiv jedan komentar u kojem se napominje da je organizacija koja se brine za životinje koje žive na ulici mogla pronaći neki bolji način odnošenja prema ljudima koji nemaju gdje živjeti.

Patroliranje ovog robota po ulicama San Francisca nije se svidjeli niti ljudima koji vladaju gradom te su SF SPCA-ju naredili da uklone K9 s ulica ili će ih kazniti s tisuću dolara po danu.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti