Šangaj: U upotrebi kante koje upozoravaju da ste u njih ubacili pogrešnu vrstu otpada

Vreće za smeće koje su podijeljene kućanstvima u Zagrebu na sebi imaju napisano što se točno od otpada u njih smije stavljati. Međutim, ponekad se čini da dilema nikada nije bilo više i povremeno se možemo zateći kako pred vrećom razmišljamo smijemo li otpad koji držimo u ruci, staviti upravo u nju.

Ivana Domitrović | 18.08.2019. / 16:12

Kante za otpad (Ilustracija: Getty)

Kinezi su se dosjetili konkretnog rješenja, koje se možda iz hrvatske svakodnevice može činiti kao utopija, ali iz kineske perspektive sasvim ostvariv plan.

Naime, ideja je da uskoro na tržište plasiraju kante s umjetnom inteligencijom koje će osobu odmah obavijestiti ako u nju stavi nešto što ondje ne pripada.

Razvrstavanje otpada u Šangaju je postalo obvezno 1.srpnja, a sada se radi na tome da ono bude i olakšano. Prema China Dailyju, takve su probne kante već postavljene u jednom dijelu Šangaja.

Te pametne kante mogu same razlikovati razne vrste otpada i upozoriti korisnike ukoliko su nepravilno sortirali otpad.

I smećarski kamioni sami će moći identificirati različite vrste kanti te uzimati otpad samo iz onih koje sadrže vrstu otpada koju odvozi taj kamion.

U transfernim stanicama za odlaganje otpada, roboti će stavljati otpad u uređaje za recikliranje. Stanovnici će također moći koristiti aplikacije kojima će obavijestiti sustav da je vrijeme da ispred njihovog praga odnese smeće.

Tao Junjie, direktor odjela za znanost kompanije Shanghai Chengtou kaže da se oni trenutačno bave finalnim odlaganjem otpada.

Nepravilno razvrstavanje otpada u prvoj fazi stvara izazov finalnom odlaganju. Nadamo se da će umjetna inteligencija pomoći u prvoj fazi razvrstavanja, rekao je Junjie.

Jin Lei, osnivač tvrtke koja se bavi razvrstavanjem otpada uz pomoć sustava umjetne inteligencije kaže da bi pametne kante trebale pomoći u ubrzavanju razvijanja svijesti i znanja kod građana kako na pravilan način razvrstati otpad.

Ljudi su aktivni u razvrstavanju, ali trebat će neko vrijeme da to postane dio kulture. Treba nam umjetna inteligencija koja će ubrzati taj proces, jer ne možemo više čekati, kazao je Lei.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti