Saša Cvetojević prvi isprobao Uber u Hrvatskoj: “Iskustvo je odlično”

Saša Cvetojević, poduzetnik i investitor prvi je u Hrvatskoj isprobao novu uslugu — Uber, povodom čega smo napravili kratki intervju.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.10.2015. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od danas u 12 sati Uber službeno počinje s radom u Zagrebu, a njegovi korisnici mogu očekivati dolazak automobila u manje od pet minuta i niže cijene u odnosu na konkurenciju.

Za one manje upućene u Uber, možete pročitati naš članak u kojem je kolega Hrvoje Jurman napisao što je Uber, kako se koristi i koje ga kontroverze vežu, a za sve one upoznate s Uberom, u nastavku možete pročitati što o ovom servisu misli Saša Cvetojević!

Prvi u Hrvatskoj si probao Uber, koja su tvoja iskustva?

Iskustvo je odlično. Vozila uredna, aplikacija radi odlično. Vozač je bio iznimno pristojan, a na kraju sam vožnju ocijenio čistom peticom.

Što misliš o Uberu kao konkurenciji taksistima. Hoće li Uber uspjeti u svom naumu?

“Ako nemam Uber, često ne koristim taksi, jer imam loša iskustva.” 

Uber i nije konkurencija taksistima. Uber dolazi kao dodatni izvor prihoda baš taksistima. Puno je dezinformacija i straha bilo, jer su razni interesni lobiji plasirali razne dezinformacije o Uberu.

Činjenica je da će Uber u Hrvatskoj moći koristiti samo registrirani taksisti - obrtnici i to oni koji zadovolje standarde Ubera. Oni će dobiti nove vožnje, jer primjerice i sam kad sam u stranom gradu kao turist, lakše mi je naručiti i platiti vožnju upravo Uberom. Ako nemam Uber, često ne koristim taksi, jer imam loša iskustva. Od promjene u lokalnu valutu po lošem tecaju, vožnje bez taksimetra, vožnje dužim putem od uobičajenoga i slično. Sve to u Uberu nije moguće, jer cijenu znate PRIJE vožnje, a ne morate uopće komunicirati s vozačem oko vožnje ili mjesta gdje treba doći, niti mu plaćati gotovinom ili karticom. Sve ide preko aplikacije.

Koliko je Uber jeftiniji od prosječne vožnje taksija u Zagrebu?

Očekuju se 10 do 20% niže cijene.

Možeš li našim čitateljima reći koliko otprilike košta ruta koju si isprobao?

Postoji izračun na stranicama Ubera: www.uber.com/cities/zagreb

Po tebi, po čemu je Uber poseban, zašto bi ga trebali koristiti?

Uber je odličan jer ubrzava cijeli proces. Ako plaćate karticom vožnju, morate čekati da vozač odradi proceduru s često sporim uređajima, ako je gotovina, onda čekate račun i kusur, kod Ubera samo pozdravite i izađete. Sve ostalo ide automatski. Nadalje, nema poziva telefonom, odredite od kuda idete i gdje želite. Možete dobiti procjenu cijene prije vožnje. Točno znate kad vozilo dolazi i koje je vozilo i koji vozač. Najbolje od svega je da nakon vožnje ocijenite vozača, ali i on vas. Time se postiže da oni koji rade loše, ne mogu više biti vozači Ubera, a o tome ne odlučuje niti šef, niti neki birokrat gradskog ureda, već mi - korisnici. No, ako ste vi loš putnik, ako ste bili pijani, nepristojni ili zaprljali vozilo, vozač može i vas ocijeniti lošijom ocjenom.

Imaš li informacija kada bi se Uber mogao prošiti i nas ostale hrvatske gradove?

Za sada, nema preciznih informacija, jedino najave.

Isprobali smo aplikaciju, no naišli smo na probleme oko kreditnih kartica, neke naše banke neće prihvatit primjerice PBZ Visa i RBA MasterCard. Koji je najbolji način plaćanja, odnosno koje kartice treba koristiti?

Koristim AMEX i on radi odlično, a povezao sam i Master zagrebačke banke.

Misliš li da će građani često koristiti Uber?

Mislim da će Uber prvo najviše koristiti mlađa populacija te turisti, no s vremenom će to prerasti u dominantan način naručivanja vožnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti