Savjeti stručnjaka: Evo kako sigurnije surfati internetom

Pročitajte savjete za sigurnije surfanje internetom Justina Schuha koji je zadužen za sigurnost Googleovog preglednika internetskih stranica Chromea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2015. / 07:26

Savjeti stručnjaka: Evo kako sigurnije surfati internetom

Iako računala i mobilni uređaji velikog broja korisnika sadrže brojne privatne informacije i tajne koje nisu za javnost, veliki dio takvih korisnika ne posvećuju dovoljno pažnje sigurnosti. O nekim općenitim pravilima sigurnog ponašanja na internetu do sada smo više puta pisali, no dio ljudi o sigurnosti i zaštiti računala počne razmišljati tek kada je kasno, odnosno kada im netko već provali u računala, mailove ili profile na društvenim mrežama i kada su se njihove privatne informacije ili fotografije već raširile internetom. Neke od savjeta za sigurnije surfanje internetom s novinarima Business Insidera podijelio je Justin Schuh, a s obzirom da je riječ o Googleovom inženjeru koji je zadužen za sigurnost preglednika internetskih stranica Chrome, njegove bi savjete trebali pročitati i poslušati:

Izbjegavajte javna računala, a ako ih već koristite, razmišljajte kao da su sve informacije kojima pristupate javno dostupne – kada koristite javno računalo u npr. hotelu ili knjižnici, ne otvarajte stranice s mobilnim bankarstvom ili neke druge osjetljive račune/podatke. Schuh kaže kako je za osobe koje održavaju sustave na takvim računalima i mrežama 'prevelik teret da takve sustave održavaju potpuno sigurnima' pa to uvijek imajte na umu prilikom korištenja računala na javnim mjestima.

Koristite različite lozinke za različite servise – ovo je jedan od osnovnih savjeta o kojem govore svi sigurnosni stručnjaci, ali s obzirom na veliki broj lozinki koje danas koristimo, rijetko tko se pridržava ovog upozorenja, što je iznimno opasno pa Schuh korisnicima preporučuje korištenje programa za upravljanje lozinkama.

Kad god je moguće, koristite autentifikaciju u dva koraka – sve veći broj servisa uključujući i one sa stotinama milijuna korisnika poput Googlea, Facebooka, Dropboxa, iClouda i drugih koristi ovakav način zaštite u kojem je, pored klasične lozinke, za pristup računu potrebno upisati i poseban kod koji korisnici SMS-om dobiju na mobilni telefon.

Dobro razmislite prije instaliranja novog plug-ina – Schuh upozorava kako se korisnike često na prijevaru 'nagovori' na skidanje raznih malicioznih plug-inova. Downloadanjem ovakvih dodataka (na čiju potencijalnu opasnost nekada upozorava i sam browser), računala se mogu zaraziti različitim malicioznim programima, a Googleov inženjer korisnicima preporučuje da prije downloadanja plug-inova, proguglaju informacije o njima na internetu kako bi saznali je li riječ o opasnim i malicioznim programima. 

Uvijek koristite posljednju verziju browsera – ekipa zadužena za sigurnost preglednika internetskih stranica radi dan i noć kako bi zaštitili korisnike od brojnih rizika koji vrebaju na internetu, no ako oni koriste stare verzije, sav taj trud može biti uzaludan. Google je, napominje Schuh, korisnicima olakšao život omogućivši im automatsku nadogradnju Chromea, no u slučaju nekih drugih browsera korisnici moraju češće provjeravati koriste li posljednju verziju softvera.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti