Scout je autonomni robot koji će dostavljati Amazonove pakete

Scouta pokreće električni motor, kreće se brzinom ljudskog hoda, a na početku će se uz njega kretati i Amazonov zaposlenik.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2019. / 11:51

Amazon Scout (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Amazon već godinama eksperimentira s različitim načinima dostave proizvoda koje korisnici kupuju putem njihove stranice. Prije nekoliko godina Jeff Bezos najavio je Prime Air, uslugu dostave dronovima, a iako su testni letovi i dostave odavno obavljeni, pitanje je kada možemo očekivati službeni početak Amazonove dostave bespilotnim letjelicama.

Osim dronovima, Amazon korisnicima želi dostavljati proizvode u prtljažnike, ali i u kuće kada su vlasnici na poslu – krađa paketa ostavljenih na kućnom pragu veliki je problem u SAD-u te Bezos pokušava pronaći način za što sigurniju dostavu i izbjegavanje ostavljanja paketa ispred vrata jer su oni laka meta za lopove.

Jedan od načina na koji bi kupci njihovih proizvoda uskoro mogli dobivati naručene proizvode je putem autonomnog vozila, tj. robota nazvanog Scout. Amazon trenutno testira samo šest ovakvih uređaja na području savezne države Washington u Snohomish Countyju, a na početku će robota na njegovom putu do adrese dostave pratiti Amazonovi zaposlenici kako bi bili sigurni da robot neće nekog udariti ili da netko neće njega razbiti i ukrasti paket.

Scouta pokreće električni motor, ima 6 kotača i kreće se brzinom ljudskog hoda te podsjeća na postojeće robote koji se već testiraju u nekim gradovima. Razvoj ovakvih robota i njihovu autonomiju, odnosno navigaciju omogućili su jeftini senzori i napredak strojnog učenja, komentirali su na Tech Spotu, a u slučaju potencijalnih grešaka, rizici su puno manji u odnosu na autonomne automobile čija svaka pogreška može biti smrtonosna.

U budućnosti očekujemo daljnji napredak tehnologije i sve više uređaja tj. vozila poput Scouta ili poput robotskog psa koji je nedavno predstavljen na CES-u i koji će nam dostavljati hranu i naručene proizvode.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti